Nieuwe prijsverlaging aidsmedicijnen voor Afrika

16-03-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Bristol-Myers Squibb breidt bovendien het eigen fonds voor onderzoek en aidsbestrijding in Afrika uit met 15 miljoen dollar naar 115 miljoen dollar. De prijsverlaging geldt voor Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.

Van de 36 miljoen mensen op de wereld die aids hebben of besmet zijn met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, wonen er 25 miljoen in Afrika. Tussen de twaalf en vijftien miljoen Afrikanen komen in aanmerking voor medicijnen. Dat is tien keer zo veel als het totaal aantal mensen dat op de hele wereld nu medicijnen slikt.

's Werelds grootste farmaceuten begonnen vorige week in Zuid-Afrika een rechtszaak om de regering van Zuid-Afrika ervan te weerhouden om goedkopere medicijnen te importeren. Volgens de wet mag de landelijke overheid zelf bepalen of er generieke geneesmiddelen worden ingevoerd.

Zo'n medicijn heeft dezelfde werkzame stof als een merkgeneesmiddel, maar is minder duur. De Zuid-Afrikaanse overheid wil deze goedkope medicijnen importeren uit India of Brazilië.

Eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Poul Nielson pleitte vorige maand al voor een prijsstelsel waarbij ontwikkelingslanden de 'laagst mogelijke prijzen' voor medicamenten betalen.

http://www.drugdonations.org/
http://www.wemos.nl/
http://www.wemos.nl/
http://www.wemos.nl/

Reacties