Nieuwe paus niet populair in Latijns-Amerika

21-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Religieuze denkers in Latijns-Amerika zijn niet blij met de keuze voor Joseph Ratzinger als nieuwe paus. Leonardo Boff, één van de leiders van de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie, reageerde toch nog redelijk positief. 'Als christen respecteer ik de beslissing', zei Boff, 'ondanks het feit dat het moeilijk is van deze paus te houden.'

De marxistisch geïnspireerde bevrijdingstheologie ontstond in de jaren 60 en neemt de problematiek van de armen in de samenleving als uitgangspunt. Zonde staat gelijk met onderdrukking, slavernij, ongelijkheid en dictatuur.

Na publicatie van een aantal essays werd Boff in 1985 een publicatieverbod opgelegd door Rome. Tegen een tweede veroordeling, in de jaren '90, verzette Boff zich heftig. Rome wilde dit vonnis aangrijpen voor een algehele veroordeling van de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie. Getergd door kerkelijke sancties gaf Boff in 1992 zijn priesterschap op.

Ratzinger is één van de felste tegenstanders van de bevrijdingstheologie. Onder invloed van Ratzinger werden de bevrijdingstheologen uit de katholieke kerk gezet. Boff hoopt daarom dat de nieuwe paus nu meer denkt aan de mensheid dan aan de kerk.

De Argentijnse priester Eduardo de la Serna, een lid van de beweging van progressieve priesters, gelooft dat de verkiezing van Ratzinger 'het begin is van een zeer moeilijke tijd voor de Kerk van de armen in Latijns-Amerika'.

'Het is onwaarschijnlijk dat hij veranderd is. Hij heeft onze ideeën nooit behoorlijk bestudeerd', zegt De la Serna. In tegenstelling tot Johannes Paulus II, die in een arm land opgroeide, heeft de Duitser 'geen idee van de realiteit van de armen', meent de Argentijn. Toch sluit hij een verrassend pontificaat niet uit: 'Ratzinger was ooit  progressief en wie weet keert hij terug naar zijn wortels'.

Reacties