Nieuwe organisatie helpt parlementariërs in strijd tegen corruptie

18-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De nieuwe organisatie GOPAC krijgt regionale kantoren in Europa, Latijns- en Noord-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten, Rusland en Azië. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Canadese hoofdstad Ottawa.

Het secretariaat is voorlopig in handen van het Parliamentary Centre, een Canadese niet-gouvernementele organisatie dat gespecialiseerd is in goed bestuur en de ondersteuning van het parlementaire werk in ontwikkelingslanden.

Het Parliamentary Centre heeft al banden met het Netwerk van Afrikaanse Parlementsleden tegen corruptie (APNAC) en organiseert workshops over de aanpak van corruptie voor volksvertegenwoordigers uit Cambodja, Thailand en Indonesië. Die contacten vormen de basis voor GOPAC.

Regionalisering
Het trefwoord voor de nieuwe organisatie is regionalisering. De verscheidene afdelingen van GOPAC zullen daarom door plaatselijke ngo’s worden gerund. Slechts eens in de twee jaar zal er een wereldwijde bijeenkomst worden gehouden.

De reden voor de nadruk op de regio is volgens John Williams, een Canadese volksvertegenwoordiger en tevens voorzitter van de nieuwe organisatie, dat corruptie cultureel bepaald is en per regio verschilt. ‘In Latijns-Amerika speelt drugsgeld een grote rol, in Rusland domineert de maffia alles en Noord-Amerika heeft in de eerste plaats te maken met witteboordencriminaliteit.’

‘We hadden echter wel een organisatie nodig die alle regionale initiatieven tegen corruptie kon overkoepelen,’ aldus Williams. ‘Corruptie richt in veel landen economische schade aan, het verschijnsel kent geen grenzen,’ vult de Keniaanse volksvertegenwoordiger Musikari Kombo aan.

De Uruguayaanse parlementariër Juan Adolfo Singer is van mening dat GOPAC zich niet mag beperken tot de strijd tegen corruptie binnen de staatsinstellingen, maar ook banken en ondernemingen ter verantwoording moet roepen. Kiraitu Murangi, een andere Keniaanse volksvertegenwoordiger, stelt voor dat de nieuwe organisatie ook internationale acties moet ondernemen in gevallen waar de corruptie massaal is en door lokale initiatieven niet kan worden ingedamd.

Meer info over GOPAC
Website van de Canadese ngo Parliamentary Centre

Reacties