Nieuwe Japanse slogan: ‘Meer ontwikkelingshulp met minder geld’

04-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Japan is een van ’s werelds grootste donoren voor ontwikkelingssamenwerking. De aanhoudende wereldwijde recessie dwingt de regering echter om drastische bezuinigingen door te voeren.

Voor het eerst sinds 1992 zakt het budget onder de 1 biljoen yen. Dit jaar is 910,7 miljard yen (7,9 miljard euro) gepland.

‘We zullen terughoudender worden in het geven van hulp. We kijken vooral kritisch naar wat er met het ontwikkelingsgeld gebeurt,’ zegt Yasuko Hayase, expert Bevolkingspolitiek van het Instituut voor Ontwikkelende Economieën, een semi-overheidsinstelling.

Lijn Herfkens

In de praktijk betekent dat dat Japan de hulp gaat concentreren op een handjevol landen en op een select aantal ontwikkelingsthema’s. De thema’s die speciale aandacht krijgen, zijn onder andere milieu en conflictbeheersing. Het doel is om efficiënter om te gaan met het lagere budget.

Met de keuze voor hulp aan een beperkt aantal landen volgt Japan dezelfde lijn als het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Minister Herfkens geeft hulp aan arme landen met een degelijk bestuur en een goed beleid.

Noodhulp

Onlangs heeft de Japanse regering 575 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van Afghanistan. Daar komt nu 100 miljoen euro bovenop in het kader van conflictbeheersing.

Verder heeft Japan 2 miljoen euro aan noodhulp voor Tadzjikistan opzij gezet. Daarnaast gaat 140 miljoen euro naar het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR), een instelling van de Verenigde Naties. Japan slaat hiermee een nieuwe koers in, aangezien het land nooit veel heeft gezien in humanitaire hulp.

Een ding blijft gewoon bij het oude, en dat is de nadruk op ontwikkelingshulp voor de regio Azië. Ongeveer 60 procent van het budget wordt ook nu weer besteed in de ‘achtertuin’ van Japan.

De daling van het Japanse ontwikkelingsbudget is een domper voor de komende VN-top Financing for Development dat in maart plaatsvindt. De Top is bedoeld om meer geld voor de internationale ontwikkelingshulp vrij te maken. Een manier om dit te bereiken is om de rijke landen meer aan ontwikkelingssamenwerking te laten uitgeven.

Reacties