Nieuwe Indianenstam in Amazone-gebied ontdekt

09-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Het gaat om Amazone-indianen van de Tsohon-djapa stam, die leven in de vallei Vale do Javari, tussen twee zijtakken van de rivier de Amazone. In dit gebied leven ongeveer 12 stammen die nog nauwelijks contact met de buitenwereld hebben gehad. Het gebied is in 1996 tot beschermd reservaat uitgeroepen.

De 11 expeditieleden hadden ongeveer een uur lang een ontmoeting met 30 leden van de indianenstam. De expeditie bestond uit antropologen en Indianen.

De indianen waren afgelopen maand ontdekt tijdens een verkenningsvlucht boven het gebied. Ze leven voornamelijk van de jacht en de visserij. Ook worden stukken bos gekapt voor kleinschalige landbouw.

In maart begon de Braziliaanse overheidsdienst voor Indianen (Funai) met een expeditie naar geïsoleerde Indianenstammen in het Amazonegebied. De expeditie moet duidelijk maken of de stammen in hun bestaan worden bedreigd.

In Brazilië leven ongeveer 350.000 Indianen. Het aantal Indianen is in Brazilië de laatste jaren flink toegenomen. De overheid gaat ervan uit dat zo'n 53 stammen bijna volledig geïsoleerd van de buitenwereld leven.

Reacties