Nieuwe EU-lidstaten op studiereis naar ontwikkelingslanden

30-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Parlementsleden en topambtenaren van Cyprus, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Malta, Hongarije, Polen, Slowakije en Slovenië maken tot 6 september een rondreis door Uganda en Vietnam. Ze bezoeken hier politici, ziekenhuizen, niet-gouvernementele organisaties en HIV/aidsprojecten.

Nederland, dat momenteel voorzitter is van de EU, wil zijn 50 jaar lange ervaring als donor doorgeven aan de nieuwe Europeanen. De reis is mede georganiseerd door het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) en het Nederlandse World Population Fund.

Donor

Tot voor kort waren de nieuwe lidstaten zelf nog ontvangers van Europese hulp. Sinds ze 1 mei zijn toegetreden tot de Europese Unie (EU) is hun rol omgedraaid: nu zijn ze donor. Hun ontwikkelingshulpbudgetten zullen voorlopig nog klein zijn.

De Europese lidstaten zijn samen goed voor 36 van de slordige 60 miljard dollar die wereldwijd wordt uitgegeven aan ontwikkelingshulp. De EU zelf geeft hier jaarlijks 6 miljard aan uit, naast de miljard die voor humanitaire hulp opzij wordt gezet.

Koplopers op het gebied van ontwikkelingshulp zijn Nederland, Denemarken, Zweden en Luxemburg, die de internationale fatsoensnorm van 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) overschrijden. De nieuwe EU-lidstaten zullen slechts 0,01 tot 0,13 van hun bbp opzij zetten voor ontwikkelingssamenwerking.

color=red>

UNFPA
Nederlands EU-voorzitterschap

Reacties