Nieuwe Braziliaanse Milieuminister opgegroeid in regenwoud

12-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De pas gekozen president Luiz Inacio Lula da Silva heeft haar benoeming woensdag bekendgemaakt. Op 1 januari treedt de nieuwe regering aan.

‘Ik wil een nieuw beleid voeren en niet alleen door middel van verboden die het milieu beschermen,’ zei de nu 46-jarige senator en advocate. Voor het behoud van het Braziliaanse regenwoud wil Silva internationale hulp vragen, wat Brazilië nog niet eerder heeft gedaan.

‘Het Amazonegebied vormt de grootste zoetwatervoorraad ter wereld, dus moet de verantwoordelijkheid ervoor door de hele wereld worden gedragen,’ lichtte ze toe.

Silva werd in 1994 als jongste vrouw in de Braziliaanse geschiedenis gekozen tot senator. Toen ze zestien was, nam haar vader haar mee uit het woud naar de stad Rio Branco, nadat haar moeder en drie broertjes aan tropische ziekten waren gestorven.

In de stad werkte ze uren per dag in de huishouding en de tuin om haar school te kunnen betalen. ‘Toen ik in Rio Branco aankwam, kon ik alleen een beetje rekenen,’ herinnert de nieuwe minister zich.

Reacties