Nieuw zout kan bloedarmoede bij miljoenen voorkomen

05-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Iron Deficiency Anaemia (IDA) of een tekort aan rode bloedlichaampjes als gevolg van te weinig ijzeropname, is de meest voorkomende voedingsaandoening ter wereld. Die beperkt zowel de fysieke en mentale mogelijkheden van patiënten.

Door zout, dat vrijwel overal ter wereld wordt gebruikt, te verrijken met ijzer, kunnen IDA en aanverwante vormen van ijzerarmoede worden teruggedrongen.

Het stofje dextrine zorgt ervoor dat het ijzer noch het jodium in de zoutkristallen in contact komen met elkaar of met water. Dat is nodig om het effect van een van beide stoffen niet te verminderen. Wetenschappers zijn jaren bezig geweest dit mogeljik te maken.

De verrijkingstechniek is ontwikkeld door het 'Micro-nutrient Initiative' (MI) en de Universiteit van Toronto in Canada. Het is met succes getest en zal mogelijk volgend jaar al overal verkrijgbaar zijn. Dat zegt MI-directeur M.G. Venkatesh Mannar.

Salt 2000 Symposium
De kostprijs van het verrijkte zout zal neerkomen op ongeveer 0,15 dollar per persoon per jaar. Dit bedrag moet bij elkaar worden gebracht door het aanspreken van fondsen en door de inspanningen van nationale overheden. Maar de laatsten besparen zich tientallen miljoenen dollar per jaar op de uitgaven aan de behandeling van IDA en aanverwante kwalen.

Het nieuws over de nieuwe techniek werd bekend gemaakt aan de vooravond van het SALT 2000 Symposium. Dat is een internationale conferentie voor zoutproducenten die van 7 tot 11 mei in Den Haag wordt gehouden.

De producenten van zout speelden een belangrijke rol bij pogingen om met jodium verrijkt zout te introduceren in een groot aantal ontwikkelingslanden. Een tekort aan jodium is de meest voorkomende oorzaak van ontwikkelingsachterstand.


Het kan ook miskramen en doodgeboren kinderen veroorzaken. Kinderen van moeders die een tekort aan jodium hebben, lijden vaker aan spier- en zenuwziekten en hebben meer spraak- en hoorproblemen dan andere kinderen.

En tijdens de bevalling overlijden per jaar ongeveer 250.000 vrouwen als gevolg van een tekort aan ijzer. Dit tekort zorgt er ook voor dat veel kinderen dood geboren worden en dat pasgeboren baby's relatief weinig wegen.

Hoewel al sinds de jaren twintig gewerkt wordt aan de introductie van jodium in alle delen van de wereld, gebruikte in 1990 nog maar 10 tot 20 procent van de wereldbevolking met jodium verrijkt zout. Na de internationale kinderconferentie in datzelfde jaar steeg dit percentage tot 70 procent.
Bescherming tegen leerachterstand
Geschat wordt dat vandaag de dag per jaar ongeveer 85 miljoen pasgeboren kinderen over de hele wereld met jodiumzout beschermd worden tegen leerachterstand.

Volgens het MI zal het doel van de Universal Salt Iodisation (USI) bereikt zijn in 2010. Dit is tien jaar later dan wat op de internationale kinderconferentie in 1990 werd vooropgesteld. Toch worden de geboekte resultaten op het gebied van de verspreiding van jodiumzout beschouwd als één van de grootste successen in de geschiedenis van de wereldgezondheidszorg tot nu toe.

Onderzoekers van het MI en de Universiteit van Toronto werken hard aan een manier om ook vitamine A aan zout toe te voegen. Per jaar sterven twee miljoen kleine kinderen als gevolg van een tekort aan vitamine A. Dat is ook de meest voorkomende oorzaak van blindheid.

‘De mogelijkheid om aan zout drie verschillende stoffen toe te voegen, maakt zout tot een soort ‘Ark van Noach’ van de wereldgezondheidszorg’, zegt Mannar. ‘Dit drievoudig verrijkte zout kan een einde maken aan de ondervoeding van meer dan de helft van de wereldbevolking.’

Meer over het Salt 2000 Symposium in Den Haag

Reacties