Nieuw serum tegen Afrikaans slangengif nog veel te duur

19-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/doris

Het middel FAV-Afrique, ontwikkeld door het Franse bedrijf Aventis Pasteur, is dit jaar getest in twee ziekenhuizen in het noorden van Kameroen. 'Het serum is zeer effectief en wordt ook goed verdragen door de meeste slachtoffers van slangenbeten,' zo vat Parijse Institut de Recherche pour le Développement (IRD) de resultaten samen. Het IRD droeg bij aan de ontwikkeling van het nieuwe slangenserum.

FAV-Afrique is een 'breed' werkend serum. Het bestrijdt zowel de verlammende uitwerking van cobragif als de effecten van addergif, dat weefsels doet afsterven en de bloedstolling verhindert. Het middel is ook effectief tegen beten van mamba's, de derde grote doder onder de Afrikaanse slangen.

Het nieuwe serum heeft nauwelijks bijwerkingen en kan dan ook bij het verschijnen van de eerste symptomen worden toegediend. Oudere serums veroorzaken in 30 procent van de gevallen allergische reacties, waardoor artsen er veel terughoudender mee omspringen.

Het grote probleem van FAV-Afrique is de veel te hoge prijs. De ironie wil dat de meeste en giftigste slangen voorkomen in de armste regio's van de wereld. Zo vallen slangen in Afrika op jaarbasis ongeveer 1 miljoen mensen aan, met als gevolg ongeveer 20.000 doden.

De allerarmste mensen in de arme gebieden wonen op het platteland, en daar komen, nog ironischer, de meeste slangen voor. Een studie in Ivoorkust wees uit dat 85 procent van alle slachtoffers van slangenbeten boeren zijn. Plantagearbeiders blijken bijzonder veel gevaar te lopen.

Het Franse onderzoeksinstituut IRD stelt zodoende zelf de terechte vraag: hoe komt het middel bij de arme Afrikanen op het platteland terecht? Zelf denkt het instituut aan een 'speciaal financieringsschema' om in lokale klinieken voldoende voorraad FAV-Afrique aan te leggen.

Volgens experts moeten er in heel Afrika jaarlijks 2 miljoen doses van het serum worden verspreid om alle slachtoffers van slangenbeten tijdig te kunnen behandelen. De afgelopen jaren bleken alle Afrikaanse ziekenhuizen en klinieken jaarlijks slechts ongeveer 100.000 dosissen van de bestaande serums in te voeren. Omgerekend krijgt dus een op de tien Afrikanen die door een slang wordt gebeten een goede behandeling.

Het IRD wil binnenkort in Cotonou, de hoofdstad van Benin, een anti-gifcentrum oprichten. Het centrum zal onder andere gezondheidswerkers leren slangenbeten op juiste wijze te behandelen.

Reacties