Nieuw machtsblok in WTO zet verhoudingen op scherp

12-09-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Op de conferentie die woensdag van start ging en tot maandag duurt, staan onderhandelingen over liberalisering van de handel in landbouwproducten prominent op de agenda. Van die liberalisering zouden vooral kleine producenten in ontwikkelingslanden moeten kunnen profiteren.

In de aanloop naar de top in Cancun hebben de VS en EU in een gemeenschappelijk standpunt afbouw van de steun aan boeren en van exportssubsidies beloofd, maar aan die belofte geen cijfers verbonden. Op deze vage verklaring kwam al snel een scherpe reactie van landen als Brazilië, India, Mexico, Chili, Zuid-Afrika en China, inmiddels beter bekend als de Groep van 21.

Bovenaan de lijst van eisen van de groep stonden de afschaffing van exportsubsidies en de afbouw van binnenlandse landbouwsubsidies. De 21 landen hebben op straffe van obstructie geëist dat hun voorstellen hoog op de agenda zouden komen en niet zouden worden ondergesneeuwd door parlementaire procedures.

Geen concessies

De Verenigde Staten en de Europese Unie, ook niet op een lijn, zijn verrast door de assertieve opstelling van de grotere ontwikkelingslanden. 'Maar het gaat niet om blokken, maar om de inhoud,' reageerde EU-woordvoerder Kreuzhuber, die de groep als een tijdelijk samenwerkingsverband ziet. Overigens toonde de EU zich gisteren niet geneigd tot concessies op het vlak van definitieve afschaffing van exportsubsidies.

De vraag is gerechtvaardigd of de Groep van 21 ook zo eensgezind is als het gaat om vermindering van de invoertarieven. Zij is voor een 'speciale en gedifferentieerde behandeling' van de invoertarieven in arme landen. Een paar grote landen zoals Brazilië zien, net als de VS en de EU, graag dat arme landen hun markten openstellen.

India en met haar een grote groep arme ontwikkelingslanden willen echter hun tarieven handhaven. Zij eisen met name bescherming van hun markt voor producten die van vitaal belang zijn voor hun economie.

De Groep van 21 heeft verder bekend gemaakt een alliantie te zijn aangegaan met de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam International, waarbij ook de Novib is aangesloten. Volgens Celine Charveriat van Oxfam ziet de Groep van 21 in een alliantie de beste manier om het rijke westen te dwingen tot een eerlijke behandeling van de kleine boeren, waar ook ter wereld.

Zie Achtergrond: 'WTO in Cancun; wat staat er op het spel?'
Protestsite tegen WTO
Protestsite tegen WTO

Reacties