Nieuw Engels vakblad: aardig, niet essentieel

01-01-2004
Door: Tekst: Annie Pijnenborg


IDR is het zaterdagmagazine onder de tijdschriften over ontwikkelingssamenwerking. Veel achtergrondinformatie, ruimte voor opinie en reflectie, een subtiele lay-out en een tikkeltje glossy. Ook de directeur annex hoofdredacteur, Oliver Romain, maakt een flitsende indruk in zijn pak met stropdas op de foto die boven het voorwoord prijkt. Niet bepaald de ontwikkelingswerker zoals we die kennen uit het werkveld.

In het voorwoord benadrukt de heer Romain de noodzaak van de commerciële input in de wereld van ontwikkelingswerk. Het tijdschrift IDR stelt de cruciale en sturende rol van geld aan de orde. Het eerste nummer bevat dan ook met name artikelen waarin het financiële aspect binnen het ontwikkelingswerk wordt besproken. Verschillende deskundigen geven hun visie. Barones Amos, de 'Secretary of State of International Development', zet in het eerste artikel haar boodschap uiteen voor het vervolg van de discussie over wereldhandel na de top in Cancún. De hoofdredacteur bespreekt de invloed van geld bij bestrijding van malaria in Afrika en journalist en consultant Nick Cater benadrukt het belang van een goede financiële planning bij de aanschaf van jeeps.

IDR is onderhoudend en prettig leesbaar. Interessant voor erbij. Maar het zal, naast de andere magazines op dit gebied, denkelijk niet het voornaamste tijdschrift van de stapel vakliteratuur worden. Via de website www.govnet.co.uk/idr kan dit gratis tijdschrift worden aangevraagd.

 Reacties