Niet-gebonden landen geven leden in Veiligheidsraad stemadvies

13-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Maleisië, momenteel voorzitter van de NAM, heeft de zes NAM-lidstaten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een brief geschreven met daarin een herinnering aan de verklaring die alle NAM-staatshoofden hebben ondertekend op hun topontmoeting in Kuala Lumpur vorige maand. De beweging nam toen stelling tegen initiatieven die leiden tot een oorlog tegen Irak zonder toestemming van de Veiligheidsraad.

De drie Afrikaanse NAM-leden in de Veiligheidsraad, Angola, Kameroen en Guinee, hebben vorige maand ook een verklaring ondertekend op de Frans-Afrikaanse top in Parijs waarin ze stellen dat er nog alternatieven zijn voor een oorlog tegen Irak. En ze hebben ingestemd met een verklaring van de Afrikaanse Unie die het gebruik van militair geweld afkeurt.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië werken momenteel de ontwerptekst bij van een resolutie die een militaire actie tegen Irak binnen korte tijd mogelijk moet maken. Waarschijnlijk wordt later deze week gestemd over die tekst. Frankrijk en Rusland hebben al aangekondigd dat ze gebruik zullen maken van hun vetorecht waarmee ze elk resolutievoorstel kunnen blokkeren. Maar de Bush en Blair hopen op een ‘morele meerderheid’ onder de vijftien leden van de Veiligheidsraad.

Mexico

Naast de VS en Groot-Brittannië hebben ook Spanje en Bulgarije zich al voor een spoedige actie tegen Irak uitgesproken. De tegenstemmers, Frankrijk en Rusland, krijgen versterking van China en Duitsland. De stemmen van de zeven ontwikkelingslanden die momenteel in de Veiligheidsraad plaatsnemen, zijn dus beslissend. Van die zeven maakt slechts één land, Mexico, geen deel uit van de NAM.

Van de zes NAM-leden heeft Syrië al aangekondigd tegen een oorlogsresolutie te stemmen. Pakistan lijkt zich te gaan onthouden van stemming. De VS en Frankrijk hebben de afgelopen weken geprobeerd de vijf overige landen in hun kamp te krijgen, maar tot nu toe hebben die nog niet laten horen hoe ze zullen stemmen.

De Maleisische premier Mahathir Mohamed hield vorige maand in Kuala Lumpur een vurig pleidooi tegen de oorlog. Volgens hem moeten de lidstaten van de NAM een gezamenlijke positie innemen.

Reacties