Ngo's willen open EU-discussie over wereldhandel

11-05-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Lamy voerde donderdag gesprekken met ngo's en de lobbygroepen van het bedrijfsleven, ter voorbereiding van de nieuwe onderhandelingsronde binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over liberalisering van de wereldhandel. Die zou in het najaar in Quatar van start moeten gaan. De vorige poging van de WTO in Seattle, mislukte volkomen, mede door het massale protest.

De ngo's - mensenrechten-, milieu-,ontwikkelings- en boerenorganisaties - protesteren tegen het feit dat in consultatie van Lamy eerder pro forma is en er geen rekening wordt gehouden met hun verzuchtingen.

De organisaties vinden dat de Europese Commissie alleen wil praten over de standpunten tijdens zo'n WTO-top. Een open, breder debat over alternatieve en duurzame vormen van handel is er niet bij, klagen de ngo's. Ze noemen de consultatie dan ook 'de aanval van Lamy op mens en planeet'.

'Het is een puur neoliberale agenda. Dit terwijl er wereldwijd 1400 organisaties in 89 landen hebben verklaard tegen de start van een nieuwe WTO-ronde te zijn. De EU weigert eens te onderzoeken wat de impact is geweest van de vorige akkoorden rond vrijhandel (Urugayronde).' Volgens de ngo-wereld is die vooral slecht geweest voor ontwikkelingslanden en het milieu.

Reacties