Nestle eist miljoenen van Ethiopie

18-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: Novib, 18 december 2002

Honger, droogte en koffiecrisis doen er niet toe

18 december 2002

Koffie-multinational Nestlé eist miljoenen dollars van hongerend Ethiopië, een van de armste landen ter wereld met een gemiddeld gezinsinkomen van minder dan 2 dollar per dag. Dit blijkt uit informatie waar Oxfam International/Novib de hand op heeft weten te leggen.

Ethiopië kampt momenteel met een enorme droogte, waardoor al meer dan 11 miljoen mensen honger lijden. Deze crisis wordt nog verergerd door het instorten van de wereld koffieprijzen, waarvan een kwart van de Ethiopiërs afhankelijk is. De export van Ethiopië bestaat voor 60% uit koffie.

Topman Peter Brabeck-Letmathe van Nestlé heeft erkend dat zijn bedrijf en andere multinationals verantwoordelijk worden gehouden voor meer dan het leiden van een succesvolle ondernemning: “Ons zal gevraagd worden ….Wat hebben jullie gedaan om honger te helpen bestrijden in ontwikkelingslanden?”* Naar schatting – het bedrijf geeft immers geen uitgesplitste cijfers - verdiende Nestlé in 2001 zo’n 6,5 miljard dollar aan haar wereldwijde verkoop van koffie.

Desalniettemin eist Nestlé dat Ethiopië haar 6 miljoen dollar betaalt ter compensatie voor een bedrijf dat 27 jaar geleden door een andere regering werd genationaliseerd. En dat terwijl het betreffende bedrijf tijdens die nationalisatie niet eens eigendom van Nestlé was.

Met 6 miljoen dollar zouden 4 miljoen Ethiopiërs voorzien kunnen worden van schoon water of zouden er 6.500 waterputten geslagen kunnen worden in het door droogte geruïneerde land.

*) The Search for Trust, november 1999

Zie ook de Engelstalige bijlage

Reacties