Nepalese kinderen ten prooi aan geweld

26-07-2005
Door: OneWorld Redactie

Uit het rapport Children caught in the conflict blijkt dat Nepalese kinderen worden vermoord, gevangen gehouden, gemarteld, ontvoerd, verkracht en gebruikt als kindsoldaat.
 
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag een resolutie aangenomen om een zwarte lijst te maken van landen en rebellengroepen die kinderen inzetten in het conflict. Deze lijst moet de landen en groepen onder druk zetten om een einde te maken aan het misbruiken van kinderen. Ook Nepal staat op de lijst.

'Het conflict is een ramp voor de kinderen in Nepal', zegt Purna Sen, directeur van Amnesty's Zuid-Oost-Azië Programma. 'Sommige kinderen zijn het directe slachtoffer van één van de twee strijdende partijen. Honderden andere kinderen komen om bij bomaanslagen of andere explosies. Duizenden kinderen zijn uit hun huis verjaagd en komen terecht in armoede of worden uitgebuit.'

De Maoïstische rebellen ontvoeren en vermoorden bijvoorbeeld de kinderen van medewerkers van de veiligheidsdienst. De veiligheidsdienst zet kinderen gevangen op verdenking van maoïstische praktijken. De kinderen worden, net als veel volwassenen, opgesloten en gemarteld.

Het conflict

Het Nepalese leger strijdt al negen jaar tegen de maoïsten. De maoïstische rebellen verzetten zich hevig tegen de monarchie. De strijd heeft al 11.000 mensen het leven gekost.

De rebellen zijn de afgelopen jaren verschillende scholen binnengevallen en ontvoerden duizenden kinderen onder het mom van 'politieke educatie'. Sommige kinderen mochten na een paar dagen naar huis, anderen werden ingezet als kindsoldaat of dwangarbeider. Het gebruik van kinderen jonger dan 15 jaar in een gewapende strijd wordt gezien als oorlogsmisdaad.

Reacties