Nepad roept op tot stopzetting hulp

14-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

'De afgelopen vijftig jaar is Afrika afhankelijk geweest van hulp en giften van internationale donoren die slechts marginale veranderingen teweeg hebben gebracht', zei Birahim Seck, de voorzitter van de Nepad-raad dinsdag in Kenia. 'De massale hulp heeft de armoede op het continent niet verlicht. Integendeel, de armoede is toegenomen, er zijn meer ziektes en de alfabetiseringsgraad blijft laag.'

Nepad is in 2001 opgericht en een initiatief van vier Afrikaanse staatshoofden - Mbeki van Zuid-Afrika, Obasanjo van Nigeria, Bouteflika van Algerije en Wade van Senegal. Nepad belooft goed bestuur, democratie en mensenrechten in ruil voor hulp en investeringen uit het Westen.

It-sector

Seck riep de Afrikaanse regeringsleiders op met effectieve strategieën te komen die westerse bedrijven moet verleiden geld te steken in met name een sector als communicatie- en informatietechnologie.

Seck zelf kondigde aan in mei een Presidential Business Forum te organiseren, waarbij niet alleen ten minste tien Afrikaanse regeringsleiders aanwezig zijn maar ook ten minste tien directeuren (CEO's- chief executive officers) van toonaangevende internationale it-bedrijven en zo'n twintig directeuren van de belangrijkste Afrikaanse it-bedrijven.

Seck's boodschap is werkgelegenheid door investeringen. 'Als Afrikanen banen hebben, kunnen ze hun gezinnen voeden, medicijnen kopen en goed onderwijs genieten.' Volgens Seck is informatietechnologie in Europa, Noord-Amerika en Azië een belangrijke sector geworden als deel van de wereldeconomie. 'In Afrika is nog niet eens een fundament gelegd voor zo'n sector.' 
 

Afhankelijkheid versterkt

Ondanks haar korte bestaan, heeft Nepad al de nodige kritiek gehad. Omdat het uitgangspunt neoliberaal is, zou de organisatie vooral gericht zijn op westerse landen en nauwelijks gebruik maken van de kennis uit Afrika zelf. Ook zou Nepad de Afrikaanse afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van het Westen juist versterken, in plaats van verzwakken.

Nepad

Reacties