Nep-Saddam verspreidt jarenlang valse informatie

14-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Harvard student, vertaler van het Arabisch, werd zes jaar geleden ontdekt als goede imitator van Saddam Hussein. Hij mocht tegen een maandsalaris van 3.000 dollar twee keer per week speeches van Saddam op de radio vertalen en satirisch nasynchroniseren. De 'speeches' werden via stations in Noord-Irak en Kuweit uitgezonden naar Irak.

'Ik moest Saddam in diskrediet brengen, maar het was een complete slapstick,' zegt de student in de Asian Times online. In de parodieën raakte Saddam verstrikt in zijn leugens en struikelde Saddams zoon Qusay over zijn 'opgeblazen' woorden. De student onthult ook dat er in de uitzendingen schijngesprekken werden gevoerd tussen veiligheidsagenten en overheidsbeambten over hoe wapeninspecteurs te bedriegen.

Spindoctors

'Ik heb nooit een direct antwoord gehad op mijn vraag wie de opdrachtgever was: de Irakese oppositie, de CIA of de politiek,' zegt de student. Uiteindelijk kwam hij erachter dat de spindoctors kwamen van de Rendon Group, een PR-bureau met nauwe banden met de Amerikaanse regering.

De Rendon Group werkt regelmatig voor zowel de Democraten als de Republikeinen. De opdracht voor een nep-Saddam kwam van de regering-Clinton. Het bureau werd eerder ingeschakeld tijdens de val van de Panamese leider Manuel Noriega in 1989 en toen de Amerikaanse bombardementen tijdens onder andere de Golf-oorlog, Kosovo en Afghanistan moeten worden 'verkocht'.

De student zegt er uiteindelijk uit frustratie mee te zijn gestopt. Hoewel hij Saddam veracht, sprak er volgens hem niemand in het project Arabisch of was deskundig: 'ik had net zo goed de Amerikaanse regering belachelijk kunnen maken'.

Hij vond zijn opdrachten ook slecht. 'Wie in Irak vindt het nu leuk om grappen te maken over Saddams snor, als een grote meerderheid in Irak een snor heeft?' En van vrienden in Bagdad begreep hij dat de uitzendingen nauwelijks goed verstaanbaar waren.

Bericht uit Asian Times online met meer over de praktijken van Random Group

Reacties