Nederlands Greenpeace-schip in actie tegen test raketschild

07-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De Amerikaanse strijdkrachten willen vrijdag 7 juli vanaf de basis Vandenberg in de staat Californië een raket lanceren naar een militaire zone in de Stille Oceaan. Het gaat om een test voor het omstreden nationale raketverdedigssysteem NMD, een ruimteschild tegen raketten van 'vijandige' staten.

Greenpeace is fel gekant tegen deze 'Star Wars-plannen'. De organisatie riep de Amerikaanse president Clinton op van de ontwikkeling af te zien.

Een woordvoerder van de luchtmachtbasis Vandenberg zei dat de test, voorzien op zaterdagochtend (8 juli) Nederlandse tijd, gewoon doorgaat. Hij zei dat de Amerikaanse marine is voorbereid op eventuele acties die de test kunnen verstoren.

Een woordvoerster van Greenpeace zei dat 'de organisatie er van uitgaat dat de test uit veiligheidsoverwegingen niet door kan gaan zolang het schip Arctic Sunrise vlakbij het testgebied ligt.' Greenpeace gebruikt dezelfde tactiek als bij acties om walvisvangst of het dumpen van radioactief afval te voorkomen.

China en Rusland waarschuwen Amerika
Een eerdere test van het Amerikaanse leger om een intercontinentale raket met een onderscheppingswapen uit de lucht te schieten, mislukte begin dit jaar.

De proef hoog boven de Stille Oceaan was een belangrijk ijkpunt voor de ontwikkeling van de NMD, de opvolger van 'Star Wars'. Dat is de poulaire naam voor het ruimteschild tegen kernwapens waar de Amerikaanse president Reagan in de jaren tachtig al van droomde.

De proeven zijn internationaal omstreden. Rusland heeft de Verenigde Staten al gewaarschuwd dat het nieuwe defensiesysteem het ABM-ontwapeningsverdrag van 1972 schendt. Ook China en de EU zijn uiterst kritisch. De presidenten van Rusland en China, Poetin en Zemin, spraken zich woensdag nog eens gezamenlijk uit tegen het Star Wars-programma.

Volgens het Witte Huis is het systeem niet bedoeld als verdediging tegen atoomgrootmachten als Rusland en China, maar als beveiliging tegen 'onzekere' landen als Noord-Korea en Irak. De uiteindelijke versie van het anti-raketsysteem zal overigens niet voor 2005 klaar zijn.

Reacties