Nederland verdrievoudigt steun aan omstreden VN-drugsbestrijding

02-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

De afgelopen maanden protesteerden vele maatschappelijke organisaties tegen het ontwikkelen van en experimenteren met een schimmel die coca- en opiumplanten verdelgt. Het gaat om de fungus Fusarium oxysporum. Het UNDCP en de Verenigde Staten financieren dit onderzoek.

De Amerikaanse overheid maakte onlangs bekend bijna zeven miljoen gulden te doneren aan een UNDCP-programma waarbij de coca-etende schimmel in Colombia wordt getest. De VS benadrukten dat alleen een schimmelsoort wordt ingezet die al in de Colombiaanse natuur voorkomt.

Bovendien, zo stellen UNDCP en Washington, is het gebruik van dit soort 'mycoherbiciden' beter voor mens en milieu dan het sproeien van honderdduizenden liters van het chemische, in Nederland verboden, herbicide glyphosaat.

'Het UNDCP verspreidt ongefundeerde verhalen dat deze Agent Green goed zou zijn voor het milieu', verklaarde het Sunshine Project, een internationale organisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar misbruik van biotechnologie. 'Het VN-programma zou gecensureerd moeten worden. Het is vergelijkbaar met een tabaksindustrie die suggesties doet voor een betere gezondheid.'

'De productie van cocaïne is al schadelijk genoeg voor het milieu,’ zegt de Colombiaanse advocaat Susana Pimiento, verbonden aan het Sunshine Project. ‘De voorstellen van het UNDCP maken het alleen maar erger.

‘Deze VN-instelling is geen milieuorganisatie. Toch propageert het al jaren een massaal gebruik van een breed spectrum van herbiciden, zoals RoundUp Ultra, gesproeid vanuit vliegtuigen. En dat in gebieden met een grote biodiversiteit!', aldus Pimiento.

Door de strot geduwd
Sommige experts stellen dat de 'coca-schimmel' andere landbouwgewassen aantast. Ook zouden er gezondheidsrisico's bestaan.

Opmerkelijk is wel dat de Amerikaanse overheid geen testen in eigen land wil uitvoeren.

David Struhs, de Amerikaanse staatssectaris voor Milieu schreef in een vorig jaar uitgelekte memo over zijn zorg dat de fungus Fusarium oxysporum zou muteren. 'Dit is het grootste risico bij het gebruik van dit bioherbicide,' schreef hij. 'Controle over de verspreiding van deze schimmel is moeilijk, zo niet onmogelijk. Gemuteerde schimmel kan ziekten veroorzaken bij een groot aantal gewassen, zoals tomaten, druiven, graan, bloemen.'

In het Peruaanse Huallaga-vallei waar veel coca wordt verbouwd, heeft de schimmel lokale boeren al veel economische schade berokkend.


Organisaties klagen ook dat de regeringen van Colombia, Ecuador en Peru de schimmeltesten door de strot geduwd krijgen.

Het UNDCP ontkent uit te zijn op een biologische oorlog tegen drugs. De nieuwe bestrijdingsmethode is volgens het VN-programma ecologisch veilig. Maar in hetzelfde persbericht wordt ook gezegd dat het onderzoeksprogramma zich nog in een voorbereidende fase bevindt.

Uit vrijgekomen Amerikaanse overheidsdocumenten zou bovendien blijken dat het UNDCP in Oost-Europa en Zuid-Amerika allang testen met biologische drugsbestrijding heeft uitgevoerd.
‘Meer richten op vraagvermindering’
De vraag is waarom Nederland extra geld geeft aan de VN-organisatie. Met een jaarlijkse bijdrage van tien miljoen gulden behoort Nederland nu tot de grotere donoren van het UNDCP.

Michiel Bierkens, vertegenwoordiger van Nederland bij het UNDCP in Wenen, stelt dat 'Nederland graag ziet dat het UNDCP meer doet aan vraagvermindering, zoals preventie en verslaafdenzorg, en zich niet alleen maar richt op de aanbodkant van de drugsproblematiek'.

Bierkens: 'Het budget van het UNDCP is vrijwel geheel geoormerkt. Dat betekent dat een donateur in grote lijnen bepaalt waar zijn bijdrage voor wordt gebruikt. Als je dus wilt dat UNDCP meer doet aan vraagvermindering, zul je daar fondsen voor ter beschikking moeten stellen.’

‘Tenslotte was er dit jaar meer budgettaire ruimte,' voegt Bierkens eraan toe.

Tom Blickman, UNDCP-kennner en drugsonderzoeker bij het Trans National Institute (TNI) in Amsterdam, vindt deze redenering naïef. 'Je kunt je ernstig afvragen of dit beleid van Herfkens in het geval van het UNDCP zinnig is. Bij het UNDCP is bijna alles gericht op repressie en het wereldwijd uitroeien van drugs.’

‘Het cynische is dat de aanpak alleen maar leidt tot meer cocaplantages, en dus weer nieuwe stukken bos die worden gekapt,' aldus Blickman.

Volgens de onderzoeker wordt momenteel door onder andere het Sunshine Project uitgezocht of de schimmel-projecten van het UNDCP niet in strijd zijn met de Conventie voor Biologische en Chemische Oorlogsvoering.

Het Sunshine Project

Reacties