Nederland opnieuw ‘meest ontwikkelingsvriendelijk’

27-04-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het CGD-lijst, die deze week is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy, rangschikt elk jaar de ‘ontwikkelingsvriendelijkheid’ van het beleid van rijke landen ten opzichte van arme landen.

De onderzoekers letten vooral op de samenhang in beleid en komen tot een index. Deze 'coherentie-index' meet behalve de prestaties van de 21 rijke landen op het gebied van ontwikkelingshulp ook zes andere beleidsterreinen: handel, directe investeringen, migratie, milieu, vrede en veiligheid, en technologie.

Opvallend is dat Nederland een hoger rapportcijfer krijgt dan vorig jaar: 6,7 (in 2002: 5,6). Den Haag scoort vooral goed op de omvang en kwaliteit van de hulp, het stimuleringsbeleid ten aanzien van investeringen in ontwikkelingslanden en de bijdrage aan VN-vredesoperaties.

Van Ardenne blij

Na Nederland en Denemarken komen Zweden, Australië, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten. Washington scoort hoog op de toegang voor migranten en handel, maar laag op milieu en hulp. Japan staat net als vorig jaar op de laatste plaats met een 3.2.

Minister Van Ardenne is blij met de Nederlandse koppositie. Coherentie in beleid is een belangrijk speerpunt. De minister onderschrijft de conclusie van het CGD dat rijke landen meer kunnen en moeten doen om echt leiderschap te tonen ter ondersteuning van groei en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

color=red>

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Rapport 'Ranking the Rich' van Centre for Global Development

Reacties