Nederland krijgt monument slavernijverleden

24-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De overeenkomst voor het monument wordt officieel beklonken tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli dit jaar. Naar een geschikte locatie wordt nog gezocht. Ook is nog niet bekend welke kunstenaar het monument gaat maken.

Het Rijk zorgt voor de stichtingskosten van het monument. Minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) heeft hiervoor twee miljoen gulden gereserveerd. Amsterdam krijgt het vervolgens in eigendom en gaat het beheren.

Een speciale commissie, met daarin onder meer het Landelijk Platform Nationaal Monument Slavernijverleden en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, begeleiden het project.

Doel van het gedenkteken is het zichtbaar maken van het slavernijverleden van Nederland. Volgens de overheid moet het in de toekomst tevens een symbool worden voor de multiraciale samenleving.

Hoogleraar Caraïbistiek Gert Jan Oostindie, lid van het comité van aanbeveling van het Platform zegt: ‘Het monument moet iets uitstralen van insluiting in plaats van uitsluiting. Een erkenning van het aandeel van Nederland en het feit dat de nazaten van de slaven deel uitmaken van de Nederlandse samenleving.’

In opdracht van de overheid wordt ook de haalbaarheid onderzocht van een educatiecentrum over slavernij. Op basis van het onderzoek wordt bekeken of zo’n centrum ook in Amsterdam moet komen. Volgens Oostindie is een permanent centrum met informatie over het aandeel van Nederland in de slavenhandel een van de belangrijke doelstellingen.

Het Platform vindt een monument niet genoeg en wil ook dat in het onderwijs meer aandacht wordt besteed aan de slavernij en de rol van Nederland daarin. Ook daar wordt volgens Oostindie nog met de overheid over gepraat. Hij verwacht dat er via het onderwijs inderdaad meer aandacht voor het beladen onderwerp zal komen.

‘In ieder geval openen we dit jaar op 1 juli al een internetsite met informatie,’ zegt Oostindie. Dat adres zal worden: www.slavernijverleden.nl.

Surinaamse website met discussie over slavernij

Reacties