Nederland knoopt diplomatieke banden aan met Noord-Korea

15-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Vertegenwoordigers van de twee landen ondertekenden maandagmiddag in Den Haag een overeenkomst.

Nederland hoopt dat deze stap de integratie van Noord-Korea in de internationale rechtsorde en wereldeconomie bevordert.

De Nederlandse ambassadeur in Seoul (Zuid-Korea), mr. H.J. de Vries, zal de zaken waarnemen in Noord-Korea. De Noord-Koreaanse ambassadeur in Stockholm zal tevens optreden als diplomatiek vertegenwoordiger in Den Haag. De Noord-Koreaanse delegatie heeft behalve Den Haag de laatste maand ook Londen, Brussel, Berlijn en Madrid bezocht.

Nederland heeft wel zijn zorgen geuit over Noord-Korea´s standpunt over de raket- en nucleaire proliferatie, de ernstige situatie van de mensenrechten, de beperkte toegang van hulporganisaties tot noodgebieden en het ontbreken van enige vooruitgang op het gebied van politieke en economische hervormingen.

Van structurele samenwerking met Pyongyang, ook in EU-kader, kan in principe pas sprake zijn wanneer op deze punten waarneembare vooruitgang is geboekt.

Sinds 1997 onderhandelen de Korea´s over vrede. Op initiatief van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung ontmoetten de leiders van beide Korea’s elkaar in juni 2000 voor het eerst. Sindsdien zoekt Pyongyang ook meer toenadering tot het Westen.

Reacties