Nederland bevriest geld VN-programma drugsbestrijding

09-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend gemaakt. Nederland geeft jaarlijks ongeveer 10 miljoen gulden aan het UNDCP.

Ook andere Europese landen hebben hun bijdrage gekort in afwachting van maatregelen die het management van het UNDCP moeten verbeteren. Nederland heeft als enige land het gehele bedrag ingetrokken.

De Verenigde Naties hebben inmiddels een onderzoek ingesteld naar het functioneren van het bestuur. Daarover moet in oktober 2001 een rapport op tafel liggen. Afhankelijk van de uitkomsten van het rapport zal Nederland de bijdrage eventueel weer hervatten, aldus een woordvoerster van het ministerie. Opmerkelijk is dat Herfkens in augustus nog aankondgde de jaarlijkse bijdrage aan het UNDCP te verdrievoudigen.

Dat voornemen is dus weer teruggedraaid. De Italiaan Pino Arlacchi, directeur van het UNDCP, ligt al enige tijd onder vuur. Veel medewerkers hebben inmiddels ontslag genomen uit onvrede over zijn wijze van opereren.

Maatschappelijke organisaties bekritiseren Arlacchi omdat het UNDCP onder zijn bewind een andere, meer repressieve koers is gaan varen. De kritiek luidt dat de nadruk is verschoven van een beleid met nadruk op preventie en het beperken van de schade door druggebruik naar een strijd tegen de productie.

Zo stimuleerde het UNDCP wetenschappelijk onderzoek naar een nieuw soort schimmel om coca en papaver te verdelgen. Volgens ngo's financiert de VN-organisatie hiermee de 'biologische oorlogsvoering' tegen coca-, papaver-, of cannabisplantages in ontwikkelingslanden. Ngo's vrezen dat deze biologische herbiciden wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal en mens en milieu ernstige schade kunnen toebrengen. Na hevige kritiek trok het UNDCP onlangs de steun in.

Zie ook: Nederland verdrievoudigt steun aan omstreden VN-drugsbestrijding

Website UNDCP
Transnational Institute:

Reacties