Nederland, beste van de klas!

13-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: Novib, AOb, Plan Nederland, 13 november 2003

13 november 2003

Dinsdag 18 november krijgen regeringen van meer dan twintig landen een beoordeling voor hun bijdrage aan Onderwijs voor Iedereen. Om 12.00 uur krijgt minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking een rapport van kinderen van basisschool de Baanbreker uit Den Haag. Het rapport is opgesteld door de Global Campaign for Education.

Beloofd is beloofd
Wereldwijd hebben meer dan 100 miljoen kinderen geen toegang tot onderwijs en nog eens 150 miljoen kinderen maken de basisschool niet af.
Drie jaar geleden hebben 22 rijke landen beloofd dat ze alle nodige hulp zullen geven om ieder kind naar de basisschool te laten gaan. De Global Campaign for Education heeft onderzocht of deze landen zich aan die belofte houden. In het rapport Beter je best doen! is een vergelijking gemaakt. Het resultaat is schokkend! Slechts drie donorlanden presteren goed. De rest doet het matig tot zeer slecht.
Nederland steekt met kop en schouders boven de andere landen uit. Kreeg ons land drie jaar geleden nog een onvoldoende, nu haalt het een prachtig cijfer.
Nederland is daarmee de beste van de klas!

Opmerkingen van de leraar in het schoolrapport:
Ga zo door, kabinet! Felicitaties zijn op hun plaats, ook voor de Nederlandse burgers die de regering tot deze prestatie hebben aangemoedigd.
Maar de regering kan het nog beter doen; zo kan zij de medeleerlingen aanmoedigen haar prestaties te evenaren.

De Nederlandse regering heeft het goed gedaan, maar het resultaat is onvoldoende. Het ontslaat Nederland niet van de verantwoordelijkheid om zich te blijven inzetten en andere landen stimuleren zich aan de gemaakte afspraken te houden.
Er is nog 5,6 miljard dollar per jaar nodig om elk kind naar school te laten gaan. Nu verstrekken de rijke landen slechts 1,4 miljard. De landen komen de eerder gedane beloften niet na: de uitgaven op ontwikkelingssamenwerking en het basisonderwijs in het bijzonder zijn veel te laag.
Op deze manier kan het millenniumdoel: ieder kind naar school in 2015 nooit gehaald worden.

Global Campaign for Education
Dit is een internationale coalitie, opgericht in 1999, die zich inzet voor onderwijs voor iedereen. Ruim 400 vakbonden en ontwikkelingsorganisaties wereldwijd zijn lid van deze coalitie. In Nederland zijn dat Plan Nederland, Novib en de Algemene Onderwijsbond (AOb).


Datum: Dinsdag 18 november 2003
Plaats: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag
Tijd: 12.00 Overhandiging van het “schoolrapport” aan minister Van Ardenne door groep 8 van basisschool De Baanbreker uit Den Haag.

Van de betrokken organisaties zijn woordvoerders beschikbaar voor interviews en beeldmateriaal is beschikbaar.

Reacties