Nebahat Albayrak zet Novib koffiecampagne in Rotterdam voort

15-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: Novib, 14 november 2002

14 november 2002

Op vrijdag 22 november zal Nebahat Albayrak in Rotterdam de koffie-estafette van Novib voortzetten. Het Tweede Kamerlid van de Partij van de Arbeid zal als vierde in een reeks bekende Nederlanders de zogenaamde KOFFIE-WISSELBEKER in ontvangst nemen. Met het plaatsen van haar handtekening op deze grote koffiemok ondersteunt Albayrak de actie van Novib. Deze actie is er op gericht om grote koffiebranders zoals Douwe Egberts er toe te bewegen een eerlijkere prijs te betalen voor hun grondstoffen. De wisselbeker doet de komende anderhalve maand alle provincies aan en wordt daarna, samen met door het publiek ondertekende actiekaarten, aan Douwe Egberts aangeboden.

Terwijl de grote koffiebranders Douwe Egberts, Kraft, Nestlé en Procter & Gamble grote winsten maken, worden zeker 25 miljoen koffieboeren bedreigd in hun bestaan. De koffieboeren krijgen zo weinig voor hun product dat zij hun kinderen van school moeten halen, doktersbezoek niet meer kunnen betalen en zelfs moeten bezuinigen op eten. De koffiecrisis is uitgegroeid tot een regelrechte ontwikkelingsramp. De internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam, waarvan Novib de Nederlandse lidorganisatie is, roept alle betrokken partijen op om samen te werken in een Koffiereddingsplan. Dus: zowel de producenten (boeren), handelaren als ook de internationaal opererende koffiebranders moeten met elkaar om de tafel, om tot een oplossing voor deze problemen te komen.

Om Douwe Egberts een extra zetje in de rug te geven, roept Novib het Nederlandse publiek op druk uit te oefenen op deze grote koffiebrander. Een zeer adequaat middel is overstappen op koffie waarvoor wél een eerlijke prijs wordt betaald: koffie met het Max Havelaar keurmerk. Consumenten kunnen met de keuze voor eerlijk geproduceerde artikelen het leven van mensen in ontwikkelingslanden ingrijpend verbeteren. Bovendien zal DE gevoelig zijn voor dalende omzetten. Tijdens de actiemomenten van de koffie-estafette schenken medewerkers van Novib, gratis, eerlijke koffie en verspreiden zij actieansichtkaarten. Hiermee kunnen mensen hun ongenoegen over het inkoopbeleid van DE kenbaar maken aan het bedrijf.

Nebahat Albayrak zal de beker in ontvangst nemen en ondertekenen op vrijdag 22 november, om 11.00 uur op het winkelcentrum Keizerswaard te Rotterdam Lombardijen op het pleintje tegenover Super de Boer.

Reacties