Natuurlijk leiderschap

07-04-2007
Door: Wilma Berendsen

Joke Waller Hunter
Foto: Betske Goinga                                

Joke Waller-Hunter was hoofd van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, droeg bij aan de totstandkoming van het Kyoto-protocol en was vanaf het begin betrokken bij Both ENDS. Ze overleed in 2005. Waller-Hunter heeft haar nalatenschap in beheer gegeven van Both ENDS, met als doel zuidelijke milieuorganisaties te versterken en leiderschap te kweken bij individuele personen.    

Zuidelijke NGO's kunnen een potentieel leider nomineren voor een cursus, stage, studiereis, cursus of onderzoek. Dat kan voor een bedrag variërend van 2.500 tot 15.000 euro per aanvraag. Per jaar zal er tot maximaal 125.000 euro worden gehonoreerd. Het idee is dat de milieubeweging als geheel profiteert van het aldus toegenomen leiderschap van enkele individuen. Het initiatief voorziet in individuele leiderschapsbijdragen voor minimaal dertien jaar.

Vier van de zeven eerste begunstigden van het Joke Waller-Hunter Initiatief waren aanwezig op het verjaardagsfeest van Both ENDS op 9 maart. Onder anderen een programma manager uit Zuid-Afrika, een vrijwilliger uit Bangladesh, een mogelijk toekomstige leider van de Braziliaanse milieubeweging en een Indiase bioloog vielen in de prijzen.

 Meer informatie op www.bothends.org.

Reacties