Natuurbeschermers blij met nieuwe reservaten Brazilië

21-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Lula da Silva reageerde met de decreten op de moord op een Amerikaanse non die zich inzette voor de bescherming van het Braziliaanse woud.

'We kunnen niet toegeven aan mensen die geweld gebruiken', citeert persbureau AP milieuminister Marina Silva, die de maatregelen bekendmaakte. Vorige week zaterdag werd de 73-jarige non Dorothy Stang vermoord in een kleine boerennederzetting nabij de stad Anapu. Ze stond de boeren bij in de strijd tegen de grootgrondbezitters.

Na de moord op de non hadden meer dan zestig organisaties de president in een brief opgeroepen om een eind te maken aan de illegale kap en illegale bezetting van land door grootgrondbezitters.

Oplaaiend geweld

Sinds de moord op de non zijn er vorige week nog drie activisten vermoord in het Amazonegebied. De uitbraak van geweld is een gevolg van de plannen van de regering voor herverdeling van het land. Ze heeft daartoe een registratiesysteem opgezet dat landloze arbeiders een mogelijkheid biedt grond te bezitten en te bewerken.

De regering stuurde vorige week tweeduizend militairen naar de noordelijke staat Pará om een einde te maken aan het geweld en de wetteloosheid in het gebied. Critici vonden dit nog niet genoeg.

Met de nu genomen maatregelen kan Lula da Silva wel rekenen op het enthousiasme van natuurbeschermingsorganisaties. Het WNF sprak van 'een van 's werelds meest ambitieuze natuurbeschermingsprojecten'. Greenpeace tekende aan dat het wel treurig is dat er eerst een belangrijke activiste als Dorothy Stang moest doodgaan voordat de maatregelen werden genomen. Natuurbeschermers roepen al jaren dat er iets gedaan moet worden aan de grootschalige houtkap in het gebied.

Het beschermde gebied strekt zich uit over de deelstaten Para, Mato Grosso en Rondonia, meldt persbureau Reuters. Het gebied Terra do Meio in de deelstaat Para, waar Dorothy Stang is vermoord, is nu ook een reservaat geworden.

Verder mogen de komende zes maanden ook geen kapvergunningen worden uitgegeven voor een gebied waar een asfaltweg was gepland. In die zes maanden moeten autoriteiten bepalen welke gebieden langs de route van de weg beschermd dienen te worden.

Persbericht van het WNF (engels)

Reacties