Naald en geit helpen Afrikaanse voetbalteams

13-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

'Als een teamdokter een traditioneel medicijn wil gebruiken om zijn ploeg bij te staan dan mag hij dat doen. Maar de tijd dat hekserijdokters in de kleedkamers zitten, is definitief voorbij,' verklaarde een medewerker van de Afrika Cup.

Dat is wat al te optimistisch gesteld. Rituelen die de eigen ploeg geluk brengen en de tegenstander verslaan met hulp van bovenaardse krachten, bieden Afrikaanse teams een groot psychologisch voordeel. En dus zijn traditionele genezers en andere vormen van bijgeloof nog altijd gemeengoed in het voetbal.

Bescherming

'De teams voelen zich beter wanneer ze bescherming en sturing hebben van hun voorouderen,' zegt Maswazi Simelane, directeur Sport en Cultuur van het Afrikaanse koninkrijk Swaziland.

'Veel coaches hebben gemengde gevoelens over de voorouderen,' zegt Bongani Mngomezulu, de coach van de Black Mambas, het lokale voetbalteam in de Zuid-Afrikaanse stad Durban. 'Toch gebruiken we traditionele genezers om onze spelers een psychologische opkikker te geven. Als ze geloven dat hun spirituele voorouders aan hun zijde staan, dan kunnen ze erg geïnspireerd spelen.'

Rituelen

Amos Pfumo, een traditioneel genezer uit Mozambique, kent de nodige rituelen om de prestaties van de voetballers te verhogen. Zo is er de kucinisa (letterlijk: rechttrekken), waarbij het lichaam op strategische plaatsen met een naald wordt bewerkt. Ook smeert de genezer de voetballer in met een poeder dat het lichaam versterkt. Het dient tevens als communicatiemiddel met de voorouderen.

'De voorvaderen geven de speler geen capaciteiten die hij normaal niet bezit, maar ze zorgen ervoor dat hij optimaal gebruik maakt van zijn talenten,' zo redeneert Pfumo. Volgens de Mozambikaan geven de geesten leiding tijdens een match als je ze van tevoren op de juiste manier aanspreekt.

Zwarte magie

Lwazi Dlamini, sportjournalist voor de Times of Swaziland, ziet ook de keerzijden van de hekserij in de vorm van zwarte magie.

Soms slachten ze net voor de wedstrijd een geit aan de zijlijn om zogenaamd de voorouderen te eren. Vervolgens trekken ze echter met de blaas en het bloed van het beest een lijn waar de tegenpartij over heen moet. Sommige voetballers weigeren dat, omdat ze vrezen dat ze een been breken of blind worden. Ik heb al ploegen zien opgeven omdat ze weigerden het veld te betreden.'

Reacties