Na moord Fortuyn ligt actievoerend Nederland onder vuur

13-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Grote milieu-organisaties als Greenpeace, Milieudefensie en de Dierenbescherming zeggen niet veel last te hebben ondervonden van dreigementen of opzeggingen naar aanleiding van de moord op Pim Fortuyn een week geleden. Nadat bekend werd dat een 'milieu-activist' van die moord wordt verdacht, hebben 30 leden van Greenpeace hun lidmaatschap opgezegd. 'Op de 700.000 is dat niet veel,' relativeert woordvoerster Maartje van Boekel.

Greenpeace noch Milieudefensie heeft directe dreigementen gehad. Milieudefensie ontving enkele tientallen mailtjes met boze reacties. 'Er bellen meer journalisten dan boze mensen,' zegt Arja Hagendoorn van Milieudefensie.

Bij de Dierenbescherming zijn geen opzeggingen binnengekomen, maar waren er wel een paar dreigementen en scheldkanonnades. 'Wij zijn alert en kijken goed wat we nu naar buiten brengen en wat niet,' zegt woordvoerder Niels Dorland, die alle commotie niet goed begrijpt. 'Milieu-offensief (waar verdachte op de moord, Volkert van der G., werkte, red.) is een keurige club.'

Anders ligt het bij radicalere groepen in de samenleving. Bij het anarchistisch collectief Eurodusnie in Leiden is vrijdag het interieur vernield. De stichting Wakker Dier heeft het kantoor maandag 'wegens omstandigheden tot nader orde gesloten'. Niet duidelijk is of dat verband houdt met mogelijke dreigementen of het onderzoek van justitie naar de e-mails die de stichting in de campagnetijd aan de Lijst Pim Fortuyn (LPF) stuurde.

Wakker Dier onderhield banden met Vereniging Milieu-offensief (VMO). Beide milieuorganisaties trokken regelmatig samen op in bezwaarprocedures en protesten.

Wakker Dier heeft inmiddels het bestuur van de lijst Pim Fortuyn uitgenodigd voor een gesprek 'om de misverstanden die zijn ontstaan op te lossen'. Wakker Dier vreest voor ongefundeerde beschuldigingen aan haar adres.

Voorzitter Greenpeace treedt terug

Voorzitter van het bestuur van de Stichting Greenpeace Nederland, Britta Böhler, is teruggetreden. Böhler is een van de advocaten die de verdediging van de verdachte op de moord van Pim Fortuyn op zich nemen.

Greenpeace en Böhler zijn tot het besluit gekomen omdat 'deze moord sterk in verband wordt gebracht met de milieubeweging', aldus een verklaring van Greenpeace.

Milieudefensie
Wakker Dier
Wakker Dier
Wakker Dier

Reacties