Multinationals laten het afweten bij armoede-plan

11-10-2006
Door: Han Koch
Bron: Trouw

Van de beoogde vijftien bedrijven die zich bij het viertal zouden aansluiten, heeft alleen Air France-KLM zich gemeld, zo blijkt nu.

De vier internationaal opererende bedrijven schreven in april van dit jaar een brief naar VN-baas Kofi Annan. In die brief, ondertekend door de topmannen Rijkman Groenink (ABN Amro), Jeroen van der Veer (Shell), Peter Bakker (TNT) en Antony Burgmans (Unilever) meldden de vier dat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor het bestrijden van de armoede in de wereld. Zij willen daarnaast ijveren voor een beter milieu en bestrijding van corruptie. Dat zijn overigens zaken waartoe Kofi Annan reeds in 2000 opriep.

Het samenwerkingsverband tussen de grote bedrijven en de VN kreeg de naam Global Compact. In veel landen, waaronder België en Nigeria, werd vervolgens een nationale afdeling van Global Compact opgericht. Hetzelfde wensten de vier in Nederland te doen. Half september zou de Nederlandse afdeling worden opgericht. De krachtenbundeling moest er in Nederland toe leiden dat het grote bedrijfsleven, de overheid, de wetenschap en maatschappelijke organisaties zoals Oxfam Novib nieuwe initiatieven zouden kunnen ontplooien. Maar daar is vooralsnog niets van terechtgekomen.

Lees verder bij Trouw.

Dit artikel is ten dele - met toestemming- overgenomen van Trouw.

Reacties