Mugabe verbiedt buitenlandse voedselhulp aan hongerende bevolking

14-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Jonathan Moyo, minister van Informatie, kondigde aan dat de buitenlandse voedselhulp enkel verdeeld kan worden door de overheid. De regering wil de voedselhulp monopoliseren omdat ze vreest dat de oppositie de niet-gouvernementele organisaties (ngo's) zal gebruiken voor haar campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De uitspraak van minister Moyo is een streep door de rekening van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, dat volgende maand begint met de voedselhulp aan een half miljoen met de hongerdood bedreigde inwoners van Zimbabwe. De voedselexperts van de Verenigde Naties (VN) schatten dat er 600.000 ton graan nodig is.

Vorige week kondigde minister van Financiën Simba Makoni nog aan dat er geen geld is om graan aan te kopen. Het was de eerste keer dat de regering van president Mugabe toegaf dat er sprake was van een voedseltekort. Volgens diverse hulporganisaties hebben een miljoen inwoners dringend voedselhulp nodig. Het land heeft momenteel te kampen met de ergste economische crisis sinds zijn onafhankelijkheid 21 jaar geleden.

Landhervormingen

Volgens de VN is de voedselproductie sterk teruggelopen sinds president Mugabe aankondigde dat hij blanke grootgrondbezitters wil onteigenen om hun land te verdelen onder 51.000 landloze zwarte families.

Hoewel de onrust in de landbouwsector de voedselvoorziening aantast, versnelt Mugabe zijn landhervormingsprogramma. De president vaardigde onlangs een decreet uit, een amendement op de Land Acquisition Act, wat een duizendtal reeds onteigende boeren verbiedt hun land te bewerken. Ze krijgen drie maanden de tijd om hun erf te verlaten.

De voedselcrisis wordt verder in de hand gewerkt door de kapitaalvlucht en de overwaardering van de Zimbabwaanse dollar. Omdat de overheid op een faillissement afstevent, verhoogde de regering vorige maand de benzineprijs met 70 procent, wat rampzalig is voor de verdeling van goederen. De agressieve landhervorming van Mugabe heeft de buitenlandse hulp aan Zimbabwe zo goed als doen opdrogen.

Presidentsverkiezingen

De buitenlandse donorgemeenschap, onder meer de Europese Unie (EU), is ook erg ontstemd over de voorbereidingen van de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De regering weigert niet alleen om buitenlandse of binnenlandse waarnemers toe te laten, ze heeft ook een aantal nieuwe regels ingevoerd die in het voordeel van de regerende ZANU-PF werken.

Zo kunnen Zimbabwaanse burgers die in het buitenland wonen geen stem meer uitbrengen via de post. Het gaat om meer dan een miljoen kiezers, die vooral sympathie hebben voor Morgan Tsvangirai, de leider van de Movement for Democratic Change (MDC).

Ook de 70.000 Zimbabwanen met een dubbele nationaliteit - nog een erfenis van de koloniale periode - zijn van de lijsten geschrapt.

De EU dreigt met sancties als ze geen waarnemers mag sturen om toe te zien op het verloop van de verkiezingen. De EU is ook bezorgd over de schendingen van de mensenrechten. Volgens Amnesty International zijn er sinds januari meer dan 50 politieke moorden gepleegd.

Reacties