Mugabe dreigt buitenlandse hulporganisaties met verbanning

14-02-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Zweden kondigde recentelijk aan dat het de bilaterale hulp aan Zimbabwe (goed voor bijna 30 miljoen gulden) terugschroeft met 45 procent. De Zweedse regering dreigt het geannuleerde budget integraal aan de oppositie te schenken, als de regering niet stopt met intimidaties van oppositieleden.

Ook Denemarken bevriest de hulp aan de regering tot na de verkiezingen uit protest tegen de pesterijen jegens de oppositie en de verslechtering van de mensenrechtensituatie in het land.

Duitsland, Engeland, Zweden en Denemarken schroefden hun bilaterale hulp aan Zimbabwe vorig jaar al gevoelig terug.

President Robert Mugabe is woedend over wat hij omschrijft als ‘de openlijke steun van Denemarken en Zweden aan de oppositie’. De regering van Zimbabwe richt haar pijlen nu op de buitenlandse ontwikkelingsorganisaties.

Harare beschuldigt de niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) ervan zich actief in de politiek te mengen, onder meer door een financiering van de oppositiepartijen. ‘We zullen de banden verbreken met buitenlandse projecten die fondsen doorsluizen naar de oppositie en niemand die daar een traan om zal laten,’ zei George Charamba, de woordvoerder van de president.

‘We (Denemarken en Zweden) zijn de eerste landen die de hulp aan de Zimbabwaanse regering terugschroeven, maar we weten dat andere (Europese) Landen over hetzelfde overleggen,’ zei Johansson in het weekblad The Financial Gazette.

Om de spanningen te verminderen ontkende de Zweedse ambassade deze in alle toonaarden de vermeende steun aan de oppositie.

De NGO’s in Zimbabwe doen de beschuldigingen van de regering af als ‘onzin’. ‘De donorlanden promoten enkel de democratie in dit land en de regering is er bang voor,’ zegt Lovemore Madhuku van The National Constitutional Assembly, een koepel van NGO's die oproepen tot een hervorming van de grondwet.

‘We geloven dat steun aan de burgerbewegingen de beste manier is om ervoor te zorgen dat dit land niet naar de haaien gaat,’ aldus Madhuku.

Reacties