MTV op zwart uit protest tegen racisme

09-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

In plaats van muziekclips krijgen Amerikaanse MTV-kijkers zeventien uur achtereen de namen van honderden slachtoffers van discriminatie te zien.

De zender vraagt zijn kijkers zich ook tegen discriminatie uit te spreken. De actie wordt gelanceerd onder het motto >Fight for your rights: Take a stand against discrimination.

De anti-racisme-actie volgt op een soortgelijke MTV-campagne in 1999, die was gericht tegen geweld. MTV hoopt met de stunt de aanzet te geven tot de voorziene reacties op de film Anatomy of a Hate Crime, die woensdag in de VS in première gaat.

De film documenteert de achtergrond van de gewelddadige en geruchtmakende moord op de 21-jarige homoseksuele student Matthew Shepard. De actie begint met een MTV nieuwsspecial over het fenomeen moord-uit-haat, waarin de toedracht van de dood van Matt Shepard wordt belicht.

Uit een recent onderzoek van de muziekzender blijkt dat ruim 80 procent van de MTV-kijkers tussen 12 en 24 jaar voorstander is van het verscherpen van de Amerikaanse wetgeving tegen racistisch geweld en discriminatie. Ook willen de ondervraagden dat de rechten van gehandicapten, de afzonderlijke seksen, maar ook de beleving van seksuele voorkeuren van mensen beter worden beschermd.

MTV website

Reacties