Mozambique wil zelf aidsremmers maken

02-08-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: Oneworld/ IPS

Brazilië en Mozambique hebben vorige maand een akkoord getekend om te bestuderen of de eigen productie van aids-remmers rendabel is voor Mozambique. 'Nu bepalen we welke onderneming de studie zal uitvoeren', zegt Francisco Luz, een adviseur van de Braziliaanse ambassade in Maputo. Als het project haalbaar blijkt, zal Brazilië Mozambique ook helpen het geld bijeen te brengen voor de fabriek.

De haalbaarheidsstudie zal ongeveer 400.000 euro kosten en tien maanden duren, schat Martinho Dgedge, een woordvoerder van het Mozambikaanse ministerie van Volksgezondheid. Volgens hem komt de fabriek er alleen als bewezen wordt dat de afzetmarkt voor aidsremmers in Mozambique en in de buurlanden groot genoeg is. In Mozambique is 12 procent van de bevolking besmet.

Mozambikaanse seropositieven hopen dat het project groen licht krijgt. 'Een fabriek voor aidsremmers zou het aantal sterfgevallen als gevolg van aids duidelijk terugdringen', zegt Arlindo Fernandes. Hij is voorzitter van de Associação Kindlimuka, een Mozambikaanse organisatie die aidspatiënten en seropositieven helpt.

Goedkoper

Vorig jaar gaf de Mozambikaanse staat meer dan 3,3 miljoen euro uit aan aidsremmers. Daarmee werden ongeveer 7.000 mensen geholpen. Dit jaar is het budget opgetrokken tot 5,8 miljoen euro. Omdat de prijzen van aidsremmers dalen, kunnen met die som dit jaar 20.000 aidspatiënten medicijnen krijgen. Ook de Italiaanse hulporganisatie Sant' Egidio is erg actief in de aidsbestrijding in Mozambique. Ze helpt nog eens 4.200 Mozambikanen aan aidsremmers.

Maar het blijven druppels op een gloeiende plaat. In Mozambique worden elke dag 500 mensen met HIV besmet. Het land telt nu ongeveer 1,2 miljoen aidspatiënten en seropositieven.

Braziliaanse succesformule

Het Amerikaanse weekblad The Economist portretteert Brazilië deze week als een land dat sinds begin jaren negentig succesvol strijd voert tegen aids. De Wereldbank voorspelde aan het begin van de jaren negentig dat binnen tien jaar 1,2 miljoen Brazilianen besmet zouden zijn met het virus. Tegen de verwachting in heeft Brazilië het voor elkaar gekregen dit aantal te beperken tot 600.000 aidspatiënten in 2000.

De eerste stap is het uitdelen van gratis condooms. Brazilië verstrekt maandelijks 2 miljoen gratis condooms en tijdens de carnavalsmaand februari wordt dit aantal met 50 procent verhoogd. Drugsverslaafden krijgen gratis schone naalden en er wordt veel campagne gevoerd om prostituees voor te lichten.

Een tweede belangrijke stap is gratis medische zorg en medicatie. De overheid maakt gebruik van verschillende mazen in de wet om het patent op aidsremmers te omzeilen en goedkope medicijnen te produceren. Een derde stap is het stimuleren van vrijwilligerswerk en goede doelen. Binnen de tien jaar dat Brazilië actief campagne voert tegen aids is het aantal stichtingen toegenomen van 120 naar 500.

Dit zijn allemaal kostbare stappen die Mozambique moet zetten om het gevecht tegen aids te winnen, maar het is nog altijd goedkoper dan niks doen. Tussen 1996 en 2002 besteedde Brazilië 1,8 miljard dollar aan aidsremmers, maar heeft volgens eigen inschatting meer dan 2,2 miljard dollar bespaard op ziekenhuiskosten en behandeling. Een preventief programma is dan niet meer zo duur.

Factsheet aids in Brazilië

Irinnews aidsdossier Mozambique

Reacties