Mozambikaanse economie lijdt onder vrede in Angola

20-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Portugese investeerders begonnen zich nog voor het einde van de Angolese burgeroorlog in februari 2002 uit Mozambique terug te trekken. In 2000 bedroegen die investeringen nog zo’n 85 miljoen euro. In 2001 was dat bedrag al teruggevallen tot 13 miljoen euro.

Volgens een studie die de Portugese zakenkrant Diario Económico vorige week publiceerde, zette de dalende trend zich door in 2002. Ook dit jaar is er geen verbetering in zicht. Dat zou onder meer het gevolg zijn van de ‘schitterende’ investeringskansen in Angola. Maar internationale investeerders klagen ook dat ze in Mozambique veel bureaucratische hordes moeten overwinnen. Angola is op dat vlak veel soepeler.

Troeven

De vergelijking tussen de twee voormalige Portugese kolonies is snel gemaakt. Mozambique telt ongeveer 20 miljoen inwoners, Angola maar 15 miljoen. Mozambique ligt vlakbij Zuid-Afrika, de sterkste economie van Afrika, en kan met zijn oneindig lange en vrijwel ongerepte kust een belangrijke toeristische trekpleister worden.

Maar daarmee zijn de troeven van het straatarme Mozambique wel zo ongeveer opgesomd. Angola heeft olie en diamant – twee zeer aantrekkelijke grondstoffen. Alleen de verschrikkelijke burgeroorlog hield de Angolese economie de voorbije decennia aan de grond.

Ook in Mozambique woedde 18 jaar lang een burgeroorlog, maar daar kwam al in 1993 een einde aan. Daarna begon het land aan een verbazend snel herstel. Een aantal jaren lang was Mozambique de snelst groeiende economie in Afrika. Dat was voor een deel te danken aan Portugese investeerders, die volgens de Portugese overheid tussen 1996 en 2000 voor 250 miljoen euro projecten realiseerden en daarbij 31.000 banen creëerden.

Ontwikkelingshulp

Portugal is niet bepaald een economische grootmacht. Maar tot 2001 was het wel de grootste investeerder in zijn voormalige kolonie. Nu de Portugezen het laten afweten, zijn Zuid-Afrika en Italië de belangrijkste buitenlandse partners geworden van Mozambique. Achter een deel van de Zuid-Afrikaanse investeringen gaan overigens ook weer Portugese belangen schuil.

Mozambique blijft intussen wel de belangrijkste ontvanger van ontwikkelingshulp uit Portugal. In 2001 kreeg Mozambique 66,5 miljoen euro toegeschoven vanuit het voormalige moederland. Angola moest het met 23 miljoen euro stellen. De Portugese overheid bestudeert intussen hoe het de privé-investeringen in Mozambique weer kan helpen aantrekken.

Reacties