Moslimregering Maleisië deelt gratis condooms uit

16-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

In oktober deelt de Maleisische regering een eerste voorraad naalden en condooms uit aan 130.000 intraveneuze druggebruikers. De regering heeft zo'n 32,5 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak.

Officieel telde Maleisië in 2004 meer dan 64.000 mensen met HIV, maar medische experts van de Verenigde Naties schatten het werkelijke aantal op zo'n 300.000 geïnfecteerden. Deze week nog waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het land al zo'n 15.000 aids-wezen kent en dat zonder drastische maatregelen een epidemie onafwendbaar is. Een recente studie toonde dat drie van de vier besmettingen met HIV rechtstreeks te wijten zijn aan hergebruik van naalden en onbeschermde seks door drugsverslaafden.

De alarmerende statistieken hebben de huidige regering van premier Abdullah Badawi ervan overtuigd dat actie noodzakelijk is. Maleisië heeft bovendien gekeken naar vergelijkbare programma's voor aidsbestrijding in strenge islamitische landen als Iran en Indonesië.

Smeekbeden

Nog niet zo lang geleden was het uitdelen van condooms door de overheid ondenkbaar. De vorige regering van premier Mahathir Mohamad bleek doof voor smeekbeden van mensenrechtenorganisaties, artsen en de Maleisische Raad voor Aids. Uit geloofskringen in Maleisië klinkt dan ook kritiek.

Moslims, hindoes, christenen en boeddhisten zeggen dat gratis condooms 'illegale' seks aanmoedigen. 'HIV-geïnfecteerde mensen zouden op een geïsoleerd en afgelegen eiland moeten worden vastgehouden en de maatschappij niet bedreigen met hun besmetting', zo viel vorige maand nog op te tekenen uit de mond van moslimgeestelijke Harusaani Zakaria, die veel invloed heeft in regeringskringen.

Karaokebars

Oppositieleider Mahfuz Omar van de islamitische PAS ziet liever dat de regering alle massagesalons, karaokebars en escortdiensten sluit en zo de prostitutie aanpakt. Leiders van de regeringspartijen willen de gratis condoomverstrekking beperken tot gehuwde drugsverslaafden of HIV-geïnfecteerde gebruikers.

De regering houdt voet bij stuk en krijgt uitgerekend steun van de dochter van de vorige premier. 'Politiek leiderschap is dé beslissende factor voor succes in de strijd tegen aids, zegt Marina Mahathir, tevens voorzitter van de Maleisische Raad voor Aids. 'Kijk naar Senegal. Dat moslimland heeft de besmettingsgraad op 1,5 procent kunnen houden dankzij vroegtijdige bewustwordingscampagnes en tien miljoen gratis condooms.'

Reacties