Moordpartij in Algerije klap voor vredesproces

04-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/BBC

Het bloedbad valt samen met een oriënterend bezoek van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch. Deze organisaties mochten gedurende vijf jaar Algerije niet in.

In 1992 annuleerde het Algerijnse leger de verkiezingsoverwinning van het Fundamentalistisch Islamitisch Heilsfront (FIS). Sindsdien zijn ruim er honderdduizend doden gevallen in een onoverzichtelijke burgeroorlog. Met de verkiezing in 1999 van Bouteflika tot president kreeg de bevolking hoop op een einde van het geweld tussen militairen en islamitische terreurbewegingen.

De aanslag van dinsdag was een van de bloedigste sinds enkele maanden.

De rebellen opende het vuur toen de bus niet stopte voor een wegblokkade. Vervolgens werd de bus in brand gestoken. De passagiers die nog ontkwamen werden volgens ooggetuigen met messen om het leven gebracht.

De hoop op vrede krijgt met dit bloedbad een zware klap. President Bouteflika lanceerde vorig jaar een vredesvoorstel met als kern een amnestie voor leden van islamitische terreurbewegingen. Ongeveer 1500 militante moslims melden zich voor deze regeling die op 13 januari afliep.

Waarnemers verwachten dat de strijd weer zal oplaaien. Bouteflika kondigde al eerder aan dat Islamitische groepen die de wapens niet neerleggen genadeloos bestreden zullen worden. Tegelijkertijd geeft Bouteflika het FIS geen kans om weer deel te nemen aan het politieke leven.

Deze week kwam ook de delegatie aan die de mensenrechtensituatie in Algerije wil onderzoeken. Zij zijn daar op uitnodiging van de Algerijnse president.

Diplomaten en Algerijnse activisten voor de mensenrechten verwachten niet veel van dit bezoek. Ze denken dat Amnesty International en de zusterorganisaties schendingen van mensenrechten door het leger niet vrij kunnen onderzoeken. Ook kregen de organisaties geen toestemming om met het verboden FIS te praten.

De missie duurt tot 14 mei.

Nieuws over Algerije

Reacties