Moderne wereldverbeteraars

01-07-2005
Door: Tekst: Martine van der Horn


Kim Poldner is projectcoördinator van Move Your World/NCDO.

Ik eet biologisch, compenseer mijn vliegreizen, heb mijn auto net verkocht, gebruik groene stroom en ben bezig met een eigen bedrijf voor "hiphonest" fashion - mode met respect voor mens en omgeving (www.yoi.nu). Het boek beschouwt de idealist van tegenwoordig niet meer als een geitenwollen sok, maar als een bewuste consument die ook wil genieten van het leven. Deze benadering past bij mij: ik houd van lekker eten, mooie kleding en mooie dingen, maar wil wel weten op welke manier die spullen worden geproduceerd. Helaas word ik daar niet altijd blij van. Gelukkig komt er steeds meer aanbod van mooie en tevens goed geproduceerde kleding, meubels en voeding.

"Praktisch idealisme" heeft me bevestigd in mijn gevoel dat aandacht voor duurzaamheid geen tijdelijke trend is, maar een ontwikkeling in de markt.

Dit is een boek dat iedereen in de kast moet hebben. Het is toegankelijk, lekker leesbaar en staat vol praktische tips. En waarom zou je alleen over armoedebestrijding práten als je er ook een bijdrage aan kunt leveren?

Tot slot wil ik nog even wijzen op een publicatie die net is uitgekomen: "Handboek voor Hemelbestormers. Ideeën bedenken en in de wereld zetten". Dit boek is een mooie follow-up van "Praktisch Idealisme", dat opnieuw voor veel inspiratie op het gebied van modern idealisme kan zorgen.'

Titel: Praktisch Idealisme.
Handboek voor de beginnende wereldverbeteraar
Auteurs: Natasja van den Berg en Sophie Koers
ISBN: 90-5759-185-5
Verkrijgbaar: bij de boekhandel

Titel: Handboek voor Hemelbestormers. Ideeën bedenken en in de wereld zetten
Auteur: Stan Boshouwers
ISBN: 90-5871-285-0
Verkrijgbaar: bij de boekhandel

Gabi Spitz is jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling bij de Nationale Jeugdraad.

Hesse vertelt de geschiedenis van een brahmanenzoon die zijn leven wijdt aan het zoeken naar zijn ware zelf. Na een poosje te hebben geleefd als zwervende bedelmonnik en vervolgens als losgeslagen rijk feestbeest, besluit hij verder te trekken. Uiteindelijk komt hij aan bij een rivier, waar hij een oude veerman ontmoet. Dit is het moment dat hij de wereld gaat waarderen en de dingen om zich heen leert lief te hebben.

"Siddharta" gaat over het maken van keuzes en over hoe je op een simpele manier iets goeds kunt doen. Het boek heeft me geleerd dat je je moet verzetten tegen het verlangen je ogen te sluiten voor onrecht en problemen. Het is zo eenvoudig om de andere kant op te kijken - veel problemen in de wereld hebben immers geen invloed op je leven als je het zelf goed hebt.

Ik loop als jongerenvertegenwoordiger rond bij de VN, ga uit eten met politici en andere "belangrijke" types en discussieer vooral over beleid. Dan is het gemakkelijk om te denken dat je enorm zinnig bezig bent, terwijl je alleen maar praat en weinig concreets doet. Maar als je af en toe iets wérkelijk tastbaars verricht, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk met straatkinderen in het buitenland, dan weet je weer waar het echt om gaat! Terug naar de basis, dat leert "Siddharta" ons.

Het boek, een klassieker uit 1923, is nog steeds actueel. Het leest als een sprookje, maar gaat over alledaagse zaken als ongelijkheid, prostitutie, vriendschap, hebzucht én over die balans tussen verlangens vervullen en het leven een zinvolle draai geven.'

Titel: Siddharta
Auteur: Hermann Hesse
ISBN: 90 234 1104
Verkrijgbaar: bij de boekhandelReacties