'Moderne <i>draken</i> in Azië' zijn ramp voor milieu en gezondheid

06-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Dragons, zoals brommers en motoren in Azië worden genoemd, vormen ongeveer 85 procent van alles wat zich door de straten van Hanoi, Vietnam, wringt. In Taiwan hoef je slechts het aantal inwoners door twee te delen om op het aantal aanwezige dragons op het eiland uit te komen.

Voor India ligt het percentage brommers en motoren op het totale verkeer in het land op ongeveer 70 procent. China produceert drie keer zoveel van deze vervoermiddelen dan India.

Volgens het milieu- en wetenschapstijdschrift Down to Earth houden wetenschappers hun hart vast bij deze ontwikkelingen. Nu al behoren vele steden in India, China en andere Aziatische landen tot de meest vervuilde ter wereld. Een milieu- en gezondheidsramp loert om de hoek, zeggen ze.

'De Aziatische drakenvloot is goed voor de uitstoot van ongeveer 70 procent van de totale hoeveelheid koolwaterstof en 40 procent van alle koolmonoxide in de regio,' zegt Jitendra Shah, een milieuwetenschapper van de Wereldbank.

Tweetaktmotoren zijn grootste vervuilers
'In totaal leveren de lawaaiige vervoermiddelen een substantiële bijdrage aan het aantal vervuilende 'deeltjes' in de Aziatische lucht.' De uitstoot van zulke deeltjes is uitermate gevaarlijk voor de publieke gezondheid, aldus Shah.

Grootste boosdoeners zijn de zogeheten tweetaktmotoren, waar de meerderheid van de motoren in Azië uit bestaat. Probleem is de inefficiënte verbranding van de tweetaktmotoren, waardoor onverbrande koolwaterstofdeeltjes in de lucht terechtkomen.

Een Amerikaanse studie uit 1999, in opdracht van de Yellowstone Park Foundation, concludeerde al dat de uitstoot van tweetaktmotoren vol giftige, ultradunne deeltjes zit. Daardoor kunnen ze diep in de longen doordringen en vormen ze een grote bedreiging voor de menselijke gezondheid.

Volgens wetenschappers ligt er echter nog een ander gevaar op de loer: de verbranding van benzeen. In de meeste Aziatische landen wordt de hoeveelheid benzeen in petroleum niet gecontroleerd. Daarnaast heeft het gros van de tweetaktmotoren geen katalysator of andere manieren om de uitstoot van benzeen te minimaliseren.

Strengste wetten ter wereld
De uitstoot van dunne deeltjes en benzeen door de ontelbare brommers en motoren is volgens wetenschappers een dodelijke mix.


De regeringen van zowel India als Taiwan hebben getracht het tij te keren door zeer strenge wetten voor de uitstoot van vervuilende stoffen in te voeren. Sinds de invoering van Indiase wetten in 1991 is de uitstoot door auto's met 85 procent teruggebracht. Maar de vervuilende uitstoot van de dragons is in die tijd echter alleen maar toegenomen.

Bovendien blijkt een nieuwe brommer of motor even milieuonvriendelijk als een exemplaar uit 1991.

Nepal heeft intussen de productie van tweetaktmotoren in de ban gedaan. Taiwan belooft hetzelfde te doen vóór het jaar 2004.

Reacties