Missionarissen in Brazilië gevlucht voor boeren

01-09-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Grootgrondbezitters (fazendeiros) en hun medewerkers drongen zondag de woning van de Oostenrijkse missionaris Markus Breuss en zijn vrouw binnen. De boeren waren boos over een landbezetting door indianen en kwamen verhaal halen bij Breuss.

Voor het huis verzamelde zich een boze menigte van tientallen landarbeiders, aldus Cimi-medewerker Geertje van der Pas. Breuss werd met zijn vrouw en zijn Braziliaanse collega Gilce Freire door de politie in veiligheid gebracht. De drie verblijven momenteel in Brasilia om de zaak onder de aandacht te brengen bij mensenrechtenorganisaties.

Volgens Van der Pas bezetten Maxakali-indianen sinds 18 augustus een deel van het land van de boeren. 'Volgens de grootgrondbezitters hebben de missionarissen de indianen aangespoord om het gebied te bezetten.' Het gaat om een stuk land van 3000 hectare in de regio Vale do Mucuri in Minas Gerais.

'Cimi heeft niet daadwerkelijk met de bezetting geholpen, maar heeft een week na de bezetting wel voedsel en zeil voor hutten gebracht', zegt Van der Pas. 'Markus was in maart, op verzoek van Funai (de overheidsinstantie voor inheemse kwesties, red.) en de indianen, samen met hen gaan kijken naar het stuk grond om de kwaliteit de beoordelen.'

Grondwettelijk recht

De Maxakali-indianen wonen in een inheems gebied van ongeveer 5000 hectare, maar zeggen recht te hebben op nog eens 3000 hectare. Volgens de Braziliaanse grondwet hebben indianen het recht om op hun oorspronkelijke land te wonen.
 

indianen maxakali cimi
Maxakali-ceremonie. Foto: Cimi
Indianen in Brazilië voeren een grimmige strijd om hun leefgebied. Al talloze malen kwam het dit jaar tot gewelddadige incidenten, omdat de grootgrondbezitters hun land niet zonder slag of stoot afstaan aan inheemse bewoners.

Conflict
 
In de deelstaat Mato Grosso do Sul dreigen Guarani-indianen een deel van hun traditionele grondgebied Yvy Katu te verliezen, dat ze in 2003 hebben 'teruggepakt' van de grootgrondbezitters. De grootgrondbezitters voerden met succes een gerechtelijke procedure over de eigendomsrechten. Belangenorganisaties voor indianen vrezen dat het tot een treffen komt, omdat de Guarani-indianen zich al twee jaar verzetten tegen de inname van dit stuk land.

De Guarani op hun beurt proberen via de rechter voor elkaar te krijgen dat hun traditionele grondgebied wordt vastgelegd en beschermd. Cimi voert een a-mailactie voor de Guarani.


Nederlandse site over Braziliaanse indianen

Cimi

Reacties