'Ministers Ontwikkelingssamenwerking redden vredesproces Congo'

15-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OnzeWereld

In 1999 kwamen de partijen in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka reeds een vredesakkoord overeen. In november van dat jaar trad de VN-missie Monuc in werking. De uitvoering van het akkoord ligt echter momenteel stil.

De drie ministers hebben tijdens een vierdaagse rondreis door Midden-Afrika de laatste misverstanden tussen de vele partijen opgelost. De ministers hadden gesprekken met de Congolese president Kabila en de door Rwanda gesteunde rebellen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ook spraken zij met de president van Uganda en de militaire leiders van Rwanda en Burundi.

De Britse minister Clare Short bezocht donderdag de grens tussen Uganda en Rwanda om de vrede te bereiken tussen de gekozen Ugandese president Museveni en de militaire heerser van Rwanda Paul Kagame.

Beide heren hebben naast persoonlijke rivaliteiten ook een flinke onenigheid over de exploitatie van de 'wingewesten' in de Democratische Republiek Congo. Dit dreigde, zoals al eerder gebeurde, uit te lopen op een gewapend conflict.

Eerder op donderdag spraken de 3 dames gezamenlijk met de Rwandese leider Kagame over de problemen rond Congo. Kagame liet weten in principe geen bezwaren te hebben tegen een uitbreiding van de VN-missie in Oost-Congo. Wel is hij bezorgd over de veiligheid van de Rwandese westgrenzen.

Ontwapenen

Dankzij de besprekingen hoeft met name de VN-missie Monuc niet enkel meer toe te zien op een staakt-het-vuren. De Verenigde Naties kunnen nu ook beginnen aan hun tweede taak: het inrichten van posten in het oosten van het land om gewapende strijders in Oost-Congo over te halen zich te ontwapenen. Het gaat om bendes die onder meer strijden tegen de Tutsi regimes in Rwanda en Burundi.

Een aantal van deze strijders wordt verantwoordelijk gehouden voor de volkerenmoord op voornamelijk Tutsi's in Rwanda in 1994. Dit voeren Rwanda en Burundi doorgaans aan als excuus voor de stationering van troepen in Congo.

Overigens kan generaal Kagame van Rwanda doorgaans rekenen op veel steun van westerse donoren. Zo zegde Herfkens hem donderdag steun op lange termijn toe. In 2002 bedraagt de bilaterale hulp van Nederland aan Rwanda ongeveer 20 miljoen euro.

Eerder tijdens de reis maakte Herfkens bekend dat Nederland 100 miljoen dollar bijdraagt aan een internationaal fonds van 300 miljoen om de ontwapening en integratie van strijders in de samenleving te ondersteunen. Geldgebrek mag het vredesproces niet laten mislukken, meent Herfkens.

In mei 2001 stelde de Europese Unie reeds een bedrag van 120 miljoen euro beschikbaar voor ontwikkelingshulp aan de Democratische Republiek Congo.

Meer over de VN-vredesmissie Monuc

Reacties