Minister Nigeria ontkent verdwijning geld voor vaccinatieprogramma

09-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Verenigde Naties en andere deskundigen in Nigeria lieten eerder weten dat de EU-donatie een tijd geleden is overgeboekt naar een rekening met een rentepercentage van 25 procent. De Europese Unie wist er niets vanaf.

Minister Nwosu gaf toe dat de 20 miljoen euro een aantal maanden geleden van de First Bank naar de Hallmark Bank is overgeboekt. Problemen met de First Bank zouden hieraan ten grondslag liggen.

‘Het ministerie van Gezondheid stelt categorisch dat de donatie van de Europese Unie intact is en op geen enkele manier is misbruikt,’ aldus de minister. Bovendien wordt volgens Nwosu de overboeking nu onderzocht door de Centrale Bank van Nigeria.

De minister zei verder dat het extra verdiende geld van de rente bestemd is voor het vaccinatieprogramma. Momenteel is echter zelfs de normale geldstroom richting het programma uitgesteld.

Wanbeleid

Vertegenwoordigers van donororganisaties vragen zich intussen af hoe dat extra geld, oplopend tot 977.000 euro, specifiek gebruikt gaat worden.

Wanbeleid rond Nigeriaanse donorprogramma’s staat al jaren ter discussie. Zo schijnt de voormalige dictator Abacha miljoenen dollars, bestemd voor vaccinaties, naar een priverekening in het buitenland te hebben gesluisd.

De huidige president Obansanjo heeft beloofd om de slechte staat van de Nigeriaanse gezondheidszorg aan te pakken. Volgens experts is daar nog weinig van te merken.

‘Nigeria heeft de kans om vooruitgang te maken. We hebben een president die betrokken is bij deze onderwerpen, we hebben geld en we hebben capabele partners die ons helpen. Helaas hebben we ook nog altijd slechts managers die onze voortgang beletten,’ aldus een donorvertegenwoordiger.

Het polio-vaccinatieprogramma is van internationaal belang. Nigeria wordt samen met India en Pakistan gezien als een van de laatste plekken waar de ziekte nog voorkomt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hoopt tegen het eind van dit jaar de ziekte voorgoed uit te roeien.

Achtergrond Nigeria van Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reacties