Minister Herfkens krijgt 6,5 voor ontwikkelingsbeleid

31-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Eveline Herfkens, nu twee jaar aan het bewind, heeft het ontwikkelingsbeleid flink opgeschud. Volgens de deskundigen verdient zij daarvoor een pluim. Zij prijzen de minister voor haar kordate optreden en elan.

Onder Jan Pronk kregen tientallen landen bilaterale hulp. Herfkens heeft dat teruggebracht tot zeventien plus drie landen die een goed bestuur en beleid hebben.

Ook krijgt de minister waardering voor haar kritiek op de multilaterale instellingen van de Verenigde Naties. Aan de werkwijze van de UNDP, de UNHCR etc. valt heel wat te verbeteren, beaamt iedereen.

Toch is er ook kritiek op de minister, die cijfers krijgt van 5 tot en met 9. Ze neemt te veel risico’s met het terugschroeven van het aantal landen waar Nederland hulp aangeeft. Zeventien geselecteerde landen krijgen de hulp op basis van goed bestuur en beleid. Maar sinds het aantreden van Herfkens zijn er twee landen, Ethiopië en Eritrea, in een oorlog verwikkeld geraakt.

Herfkens zou ook te ‘veel te veel’ het Wereldbankbeleid volgen. Zo kritisch als ze is op VN-instellingen, zo kritiekloos is ze op Wereldbank en Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Andere kritiekpunt is dat de minister wel roept dat ze veel aan vrouwen doet, maar ‘er zo weinig gebeurt’. Ze zou te weinig analyseren, niet kijken naar de structuren die er achter zitten en te veel top-down werken, van regering tot regering, ‘waar vrouwen niet of nauwelijks vertegenwoordigd zijn’.

De minister wordt ook ‘technocratisch’ gevonden, ze komt soms erg bestuurlijk over. Ze voelt zich thuis in internationale fora en aan tafel met beleidsmakers, maar de mensen om wie het echt gaat komen niet genoeg in beeld. ‘Je ruikt de armoede niet,’ zegt een Tweede-Kamerlid. En dat zou zijn weerslag hebben op het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking.

Van een Afrikaanse journalist krijgt Herfens het verwijt dat ze de positie van Nederland in Afrika heeft weggegeven. Nederland was onder haar voorganger een klein land met grote invloed in Afrika. ‘Zo aanwezig als Pronk was, zo afwezig is minister Herfkens.'

Wat vind jij van Herfkens? Eindelijk iemand die van aanpakken houdt, of .... missen we Jan Pronk al?? Geef zelf een rapportcijfer en laat jouw mening in het discussieforum horen!!

Geef Herfkens een rapportcijfer. KLIK HIER!

Reacties