Minder werken moet Filipijnen energie besparen

31-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens president Arroyo dwingen de hoge olieprijzen en de slechte staat van de overheidsfinanciën haar regering tot deze opmerkelijke maatregel. De regering verwacht in twee maanden zo'n twee miljoen euro te besparen. Volgens minister van Financiën Mario Relampagos komt dat bedrag overeen met 10 procent van het budget voor energie-, water- en olie-verbruik.

In de hete maanden april en mei stijgt het energieverbruik altijd sterk in de Filipijnen door toenemend gebruik van air-conditioning en koelingsapparatuur.

Air-conditioning

Voor een dagje vrij moet het overheidspersoneel wel werkdagen van 10 uur maken, twee uur meer dan anders. Het salaris blijft hetzelfde.

Eenderde van de ambtenaren is vrijgesteld van het nieuwe werkritme. Daarbij gaat het om zo'n 420 duizend mensen die werkzaam zijn in onder meer het leger, de politie, de grensbewaking,  gezondheidszorg en rampenbestrijding.

Bedrijven

De Filipijnse werkgevers hebben zich achter het regeringsbesluit geschaard. Zij beschouwen de maatregel ook als gunstig voor werknemers. Deze zijn onder meer minder geld kwijt als ze een dag minder aan transport en lunches moeten betalen.

De Filipijnse Kamer van Koophandel heeft bedrijven opgeroepen eveneens de arbeidstijden aan te passen. Volgens voorzitter Ortiz-Luis kunnen vooral elektronica-bedrijven flinke besparingen boeken, aldus The Manila Times.

De Filipijnse economie heeft een inflatie van 8,5 procent. De werkloosheid bedraagt meer dan 11 procent en het financieringstekort is gestegen naar 4 procent. Wetsvoorstellen voor verhoging van de btw op in ieder geval tabak en alcohol zijn in voorbereiding maar stuiten vooral op veel weerstand onder de bevolking. De regering Arroyo hoopt ook meer inkomsten te genereren door een meer efficiënte belastingwinning.

Reacties