Milieuramp dreigt voor Himalaya-gebergte

17-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP / OneWorld

Het smelten van de gletsjers is een gevolg van de uitstoot van gassen als kooldioxide, dat het broeikaseffect – de opwarming van de aarde – veroorzaakt. Sinds de jaren zeventig is de temperatuur in de regio tussen de 1 en 1,8 graden gestegen.

In de bergen van Nepal en Bhutan is het waterpeil in 48 meren inmiddels zo sterk gestegen dat de kans bestaat dat de oevers bezwijken en het water zich van 4000 meter hoogte een weg naar beneden zoekt. De vrees is dat miljoenen liters smeltwater de valleien instromen, waardoor duizenden mensen gevaar lopen.

Satellietopnamen laten zien dat een gletsjer in Bhutan tussen de 20 en 100 meter per jaar krimpt. Om een overstroming te verhinderen adviseren experts het water te gebruiken voor irrigatie en energiewinning.

Extra gevaar

Extra gevaar vormt het Tsho Rolpa meer in Nepal. Sinds de jaren vijftig is het meer als gevolg van het smelten van gletsjers ‘gegroeid’ van 0,23 tot 1,4 vierkante kilometer. Een overstroming zou ernstige gevolgen hebben voor de 10.000 inwoners van het dorp Tribeni, zo’n 100 kilometer van het meer verwijderd.

Momenteel wordt een netwerk van sensoren en sirenes rond het meer aangelegd om de inwoners van Tribeni te kunnen waarschuwen voor een eventuele overstroming.

Verschijnsel

Volgens de onderzoekers zijn catastrophale overstromingen, die eerst eens in de 500 jaar voorkwamen, een veelvoorkomend verschijnsel in de twintigste eeuw zijn geworden.

Surendra Shrestha van Unep zegt dat de onderzoekers minder dan tien procent van het Himalaya-gebergte hebben onderzocht. De kans bestaat dat er nog meerdere gebieden zijn waar het overstromingsgevaar aanwezig is. Unep wil nog onderzoek verrichten in China, Pakistan en Centraal-Azië.

Grootste bedreiging

Het rapport valt samen met een bijeenkomst van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Topman van Unep, Klaus Toepfer, zei op die bijeenkomst dat klimaatverandering ‘de grootste bedreiging vormt voor de mensheid dankzij voorspellingen over extreme weersverschijnselen, droogten en ziekten voor de komende decennia’.

‘Als gletsjers blijven smelten zoals in de Himalaya en de rivieren droog komen te staan, vormt dat een bedreiging voor de drinkwatervoorziening, de visserij en de levens van dieren in het wild,’ aldus Toepfer.

Unep-rapport over Bhutan
Unep-rapport over Nepal
Unep-rapport over Nepal
Unep-rapport over Nepal

Reacties