Milieuorganisaties: ‘VN-forum over bossen levert te weinig op’

18-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het forum, dat vrijdag in New York werd afgerond, moet de afspraken van alle milieu- en bosbouwministers op elkaar afstemmen ter voorbereiding van de wereldtop.

De milieuministers namen donderdag in New York een slotverklaring aan. Deze bevat een reeks voorstellen om het duurzame bosbeheer wereldwijd te promoten.

Duurzame bosbouw

Milieuorganisaties zijn ontevreden. ‘Er is een gebrek aan politieke wil om de 'longen van de wereld' gezond te houden en de trend om te buigen,’ zegt Martin Kaiser van Greenpeace. ‘Het grote publiek wil maar niet begrijpen dat de vernietiging van het bosbestand in de wereld gewoon doorgaat.’

Slechts 2 procent van de bossen in de wereld verdienen het certificaat van duurzame bosbouw. Dat is ongeveer 81 miljoen hectare, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Deze 2 procent staat bijna volledig in de industrielanden.

Daar staat tegenover dat ongeveer vier miljard hectaren bos en woud op onduurzame wijze worden beheerd.

De stijgende vraag naar hout vreet in sneltempo natuurlijke wouden weg. Oorzaak is de economische groei en de groeiende wereldbevolking. 65 procent van de houtkap vindt nog steeds plaats in natuurlijke bossen.

Hoewel het aandeel van de plantages in de houtproductie jaarlijks wel stijgt, is dat verre van voldoende om de longcapaciteit van de aarde op peil te houden, aldus een onderzoek van het Australische Bureau voor Landbouw en Grondstoffeneconomie.

Onverantwoord gedrag ministers

‘Vijf maanden voor Johannesburg gedragen de ministers van bosbouw zich onverantwoordelijk,’ vindt Gudrun Henne, een bosexpert van de milieugroep Greenpeace. ‘Dit is slecht nieuws voor de inheemse volken, de fauna in de bossen en het milieu.’

Eén van de uitgangspunten van de ministeriële slotverklaring is dat bossen beter overleven als de mensen die erin wonen, betrokken worden bij het beheer.

Maar, zegt Rocio Velandia van Asociación Napguana, een lid van de Internationale Alliantie van Inheemse Volken en Stammen, ‘alle beloftes ten spijt, er is een gebrek aan financiële middelen en beslissingsmacht voor een daadwerkelijke participatie van de inheemsen.’

Lambert Okrah van het Instituut voor Culturele Zaken-Ghana wil in Johannesburg garanties zien voor de rechten van inheemse en andere gemeenschappen die in een bosrijke omgeving wonen.

Volgens de milieugroepen bevat de ministeriële verklaring evenmin verbintenissen om nieuwe reservaten in te richten en de bestaande reservaten te beschermen. Ook voor het probleem van de verwoestijning worden geen concrete oplossingen geformuleerd.

VN-forum over bossen, documenten en conclusies

Reacties