Milieudefensie wil verbod GM-proefvelden in Nederland

19-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Volgens Milieudefensie zijn in Nederland twee vergunningen afgegeven voor veldproeven met genetisch gemanipuleerd koolzaad van de Canadese firma Advanta. Dit is het bedrijf dat het koolzaad vermengd met GM-zaad heeft geëxporteerd naar Europa.

In de afgegeven vergunningen in Nederland wordt een isolatieafstand van 400 meter voldoende geacht. Dit is belangrijk om te voorkomen dat genetisch gemanipuleerd zaad zich vermengd met andere producten verderweg. Milieudefensie vindt 400 meter echter onvoldoende om besmetting te voorkomen. In de Canadese situatie bleek zelfs een isolatieafstand van 800 meter onvoldoende.

Het schandaal heeft tot beroering geleid in onder andere Engeland en Frankrijk. De Franse minister van Milieu, Dominique Voynet, heeft al opdracht gegeven alle grond ingezaaid met GM-koolzaad te vernietigen. Londen vreest geen kwalijke gevolgen.

Ondanks de zeer strikte regels over labels op producten en de onzekerheid over de risico’s van GM-voedsel, is het GM-zaad gebruikt in chocolade en ijs. De Britse consument wist niet beter of het ging om een GM-vrij product.

Milieudefensie pleit, samen met 23 andere maatschappelijke organisaties, voor een volledig moratorium op genetisch gemanipuleerde gewassen. De periode waarin het verbod op het verbouwen en importeren van GM-gewassen van kracht is moet worden gebruikt voor verder onderzoek naar de risico’s voor mens en milieu. De organisatie wil ook een breed maatschappelijk debat over de nut en noodzaak van genetische manipulatie.

Reacties