Milieudefensie wil meer biologische varianten

05-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

Volgens Milieudefensie is er vooral bij de houdbare groenten en zuiveldesserts nog veel milieuwinst te behalen. Het gaat om grote bedrijven waarvoor ecologische grondstoffen beschikbaar zouden zijn.

Milieudefensie stuurde daarom verzoeken naar Hak, Iglo, Jonker Fris, Bonduelle, Nutricia, Mona, Friesche Vlag, Danone, Nestlé en Almhof.

De campagne wordt een speerpunt van Milieudefensie en gaat enkele jaren duren. Doel is dat de fabrikanten voor september 2002 een van hun merken of producten geheel biologisch maken.

De actiegroep presenteerde alvast enkele zelfbedachte etiketten voor deze varianten. Uiteindelijk moeten biologische producten alledaags worden en niet langer een aanvulling op het huidige assortiment zijn, vindt Milieudefensie.

‘De overheid, supermarkten en de boeren zijn al voorzichtig in beweging. Nu is het de beurt aan de fabrikanten,’ aldus W.Duyvendak, adjunct-directeur van Milieudefensie. ‘We merken bij hen openheid om erover te praten, maar nog geen daden. Dat is interessant.’

De vereniging vindt bijvoorbeeld het bedrijf HAK dubbelhartig: ‘Enerzijds zegt dit bedrijf actief te zijn in de milieubewuste teelt. Maar anderzijds lobbyde HAK vorig jaar bij de Tweede Kamer voor veel zeer giftige bestrijdingsmiddelen,’ stelt actieleidster N. Bakker.

Milieudefensie hekelde ook Mona uit Woerden, omdat dit bedrijf geen plannen zou hebben voor biologische toetjes. Tot ergernis van de actiegroep lijkt Mona zich bovendien geen zorgen te maken over genetische aanpassing van gewassen. Mona noch HAK konden vandaag reageren op de aantijgingen.

Milieudefensie stelt dat biologische landbouw goed is voor het milieu, omdat hier minder chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook het mestoverschot en genetische aanpassing kunnen zo worden voorkomen.

De biologische landbouw in Nederland groeit overigens gestaag. Maandag maakte het CBS nog bekend dat de oppervlakte hiervoor vorig jaar met 10 procent is gestegen. Momenteel gebruiken bio-boeren ruim 1 procent van het totale landbouwareaal. Minister Brinkhorst van Landbouw wil volgende week een plan presenteren hoe dit kan stijgen tot 10 procent in 2010.

Zie ook: Biologische landbouw groeit met tien procent

site van Milieudefensie

Reacties