Milieudefensie klaagt Akzo Nobel aan

02-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Akzo Nobel heeft een principe-afspraak (Memorandum of Understanding, MoU) gesloten met het Singaporees bedrijf United Fibre System Limited (UFS). Dat bedrijf wil op het Indonesische eiland Kalimantan een pulpfabriek gaan bouwen. Akzo overweegt daarbinnen een chemische fabriek neer te zetten voor het leveren van bleekchemicaliën.

Voor de fabricage van papier is pulphout nodig. Dat hout komt normaalgesproken van de houtplantages, maar dat is al lang niet meer voldoende. Om aan de vraag te voldoen gaat steeds meer regenwoud (illegaal) tegen de vlakte. Volgens Milieudefensie dreigt met het project zo'n 48 duizend hectare tropische regenwoud te worden gekapt, een gebied zo groot als acht keer Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Volgens de milieu-organisatie heeft de vernietiging van tropisch regenwoud in Kalimantan in de afgelopen decennia ‘buitenproportionele vormen’ aangenomen. In de periode 1988-1999 was nog slechts 8 procent van het pulphout afkomstig van plantages, de overige 92 procent kwam uit gekapt tropisch regenwoud.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Het tempo van ontbossing in Kalimantan bedraagt twee miljoen hectare regenwoud per jaar. Als dat zo doorgaat zal in 2010 het tropisch regenwoud verdwenen zijn, waarschuwen de milieu-activisten.

In Indonesië geldt als langer dan een jaar een moratorium op grootschalige houtkap. Milieudefensie wil daarom dat Akzo het principe-akkoord met UFS per direct opzegt. Akzo kan nog voor het einde van dit jaar onder de MoU uit.

Akzo Nobel laat weten dat de actie voorbarig en onnodig is. ‘Wij willen voldoen aan de eisen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het kappen van 48.000 hectare tropisch hout lijkt me niet duurzaam,’ zegt Akzo-woordvoerder John de Munnik. Het is dus de vraag of Akzo uiteindelijk in het project stapt.

Onafhankelijk onderzoek

Het concern in Arnhem wacht duurzaamheidsonderzoeken af van onafhankelijke instanties als de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en de Wereldbank. Die onderzoeken worden uitgevoerd omdat UFS bij die instanties financiering heeft aangevraagd.

Maar Akzo zegt zelf ook ‘een verantwoordelijkheid te hebben’ en onderzoek te gaan doen. Binnen het chemieconcern is het de Business Unit die de plannen in Kalimantan voorbereid. Als zij positief adviseert, zal de Raad van Bestuur zich over de plannen buigen.

Als Akzo zich terugtrekt uit het project, betekent dat hoogstwaarschijnlijk het einde van de fabriek en dus de kaalslag, meent woordvoerder van Milieudefensie Eugene van Haaren.

Milieudefensie heeft het project waar Akzo bij is betrokken beschreven in de brochure ‘Papier van woudreuzen - Akzo Nobel's plannen in Indonesië’. Dat is een tweede case-studie waarin de milieu-organisatie Nederlandse bedrijven aan de kaak stelt die het niet zo nauw nemen met maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland. Eerder zag een brochure over de wantoestanden van de zalm-industrie van Nutreco in Chili het licht.

Hier kunt u reageren

Milieudefensie waar rapport 'Papier van woudreuzen' is te downloaden
Akzo Nobel

Reacties