Milieudefensie en Burma Centrum blokkeren houtbedrijf

11-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Birma (Myanmar) schendt op grote schaal de mensenrechten. Door de illegale houtkap wordt ook het milieu ernstig aangetast. Als de teakimport door blijft gaan, is over 10 jaar alle teak uit Birma verdwenen, aldus Milieudefensie.

De actievoerders hebben blokkades opgeworpen en zich aan de hekken vastgeketend om te voorkomen dat het hout het bedrijfsterrein op of af gaat. Het personeel wordt wel doorgelaten.

'Worldwood is de grootste importeur in Nederland van Birmees teak, zei woordvoerder Eugène van Haaren van Milieudefensie. 'Zelf zeggen ze zelfs Europa's grootste importeur te zijn. Voor we met deze actie begonnen, hebben we Worldwood herhaaldelijk gevraagd te stoppen met de import van het hout. Tot op heden heeft Worldwood zich niets van onze bezwaren aangetrokken. Het werd tijd voor actie.'

Ontmoedigingsbeleid

Nederland heeft een actief ontmoedigingsbeleid als het gaat om de handel met Birma. Het ontmoedigingsbeleid is geen formeel verbod maar een oproep van de regering om geen economische activiteiten in Birma te ontplooien. Hoe bedrijven gehoorgeven aan deze oproep blijft hun individuele verantwoordelijkheid.

In een verklaring op internet zegt Worldwood dat het wel degelijk de afweging heeft gemaakt of met Birma zaken gedaan konden worden. De onderneming denkt dat beperkte embargo's, zoals ingesteld door de Verenigde Staten, meer schade toebrengen aan het bos en de ontwikkelingen in het land, en is er daarom geen voorstander van.

Worldwood denkt dat een boycot van Birmees teakhout nauwelijks invloed zal hebben op de regering van het land. Als de inkomsten van de export naar Europa wegvallen zal er meer gekapt worden om de verliezen te compenseren, aldus Worldwood.

Eigen verantwoordelijkheid

Van Haaren: 'Ze weten dat de bosbouw in Birma in handen is van de junta. Ze weten dat de inkomsten van de export direct in de kas van het militaire bewind verdwijnen. Door hout te importeren uit Birma draagt het bedrijf direct bij aan het conflict. Het bedrijf moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Het gaat hier niet alleen om geld verdienen. Door de politieke omstandigheden in Birma kan Worldwood nooit de garantie afgeven dat het hout dat zij verkopen niet van illegale kap afkomstig is.'

BCN en Milieudefensie vinden dat er bindende regels moeten komen om de handel met landen als Birma, waar de mensenrechten op grove manier worden geschonden, te verbieden. Van Haaren: 'Vorig jaar heeft de kamer een motie aangenomen. Het is nog wachten op de uitvoering. Duurt dit te lang dan zullen we zeker weer actie ondernemen.'

Reacties